Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Legutoljára június 29-én jártak a gázárak tartósan a 150 euró/megawattóra alatti szinten a holland gáztőzsdén, de pénteken délre már 5 százalékos csökkenéssel a kurzusok benéztek a kritikus sávba. Augusztus 26-án már 350 euró/megawattórán kereskedtek a TTF-en a földgázzal annak hírére, hogy bár a Gazprom állításaival ellentétben időben visszaérkeztek a karbantartásra turbinák, az orosz gázcég nem indította újra a tranzitot a legfontosabb európai vezetékpáron.

Az elmúlt hetekben – ha nem is minden nap, de – folyamatos lefelé tartó trendben voltak a gázárak az európai referenciának számító gáztőzsdén. Mostanra pedig 5 százalék feletti napon belüli áreséssel a kereskedés a már 145,7 euró/megawattórán folyt a fronthavi szerződésekre. A pénteki legalacsonyabb ár viszon 145 eurón alakult az ICE TTF adatai szerint a novemberi szállítású gázra. Mindez közel 60 százalékos áresést jelent, ami fontos szintet jelentet, főleg úgy, hogy az orosz gázexport alig 5-8 százalékát teszi már csak ki az európai behozatalnak. 

Jó hír, hogy a téli fűtési szezon szempontjából meghatározóbb decemberi és januári árak is estek: 163, illetve 165,05 euró/megawattórás szintekre, ami közel 3,4 százalékos csökkenést jelent.

A kormány júliusban döntött úgy, hogy a rezsicsökkentést korlátozza, melynek értelmében csak az átlagfogyasztásig maradnak a támogatott árak, a felett a lakossági piaci árat kell fizetnie a fogyasztóknak. A rezsicsökkentés referenciájának azonban nem a TTF-et határozta meg az Orbán Viktor vezette kabinet, hanem a CEEGEX kelet-közép-európai gáztőzsdét. A magyar fogyasztóknak jó hír, hogy az itteni kurzusok még mélyebben állnak:

  • a CEEGEX súlyozott átlagára a pénteki gáznapra 107,95 euró/megawattóra volta,
  • a referenciaár viszont 99,99 euró.

rezsicsökkentés korlátozásának kezdőnapján, augusztus 1-én a CEEGEX-en még 196,17 volt a súlyozott átlagár. A mostani áresés tehát már 45 százalék feletti.

Minden a magyar és európai gázáresés mellett

A hazai gázhelyzetet alapvetően meghatározza, hogy szemben Európa legtöbb részével, itthon a Gazprom nem korlátozta az importot a Török Áramlat gázvezetéken. A kormánynak sikerült arról is megegyeznie az oroszokkal, hogy engedélyezik a halasztott fizetést az importra. Ez ugyan adóssághalmozást jelent, de egyelőre csökkenti a fizetési terheket.

Az európai ellátásbiztonság szempontjából két tényező fontos. A földgáz Franciaországból Németországba irányuló fordított áramlása már a héten megindult az európai partnerek közötti összekapcsolhatóság bővülésének újabb jeleként. Ez nagyobb egyensúlyozó képességet jelent a Fitch Solutions elemzői szerint.

Az európai földgáztárolók készletei pedig 92%-os töltöttségen állnak. A Fitch Solutions becslései szerint a tárolás november 1-jére meghaladja a 95 százalékot.

Külön köszönhető ez annak, hogy a lakosság és az ipari szereplők is igyekeznek takarékoskodni az energiafelhasználással. Az európai áramfogyasztás már beszakadt, több mint 10 százalékkal csökkent az elmúlt időszakban. Ha a melegebb időjárás kitart, akkor jóval könnyebb lehet a tél. Ha pedig a készletek és a fogyasztás ilyen egyensúlyban marad, akkor a gazdasági válság erején is tompítanak a körülmények.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!