Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A holland gáztőzsdén a határidős jegyzések 41 százalékkal, megawattóránként 125 euróra emelkedtek, ami a negyedik egymást követő napi drágulást jelenti. Az árak egész héten ugrottak az Ukrajnával kapcsolatos feszültségek fokozódásával, de miután Oroszország csütörtökön hajnalban rakétatámadásokat indított, miközben az ukrán belügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy a főváros, Kijev a célpont, és felszólította a lakosságot, hogy menjenek óvóhelyekre a kurzusok még jobban kilőttek - számolt be a Bloomberg.

A válság további veszélybe sodorja Európa üzemanyag-ellátását - amely már most is energiaválságban van -, a kontinens gázellátásának több mint egyharmada Oroszországtól függ, és az alacsony készletek már tavaly rekordszintre emelték az árakat. Oroszország arra törekszik, hogy gázszállításai külföldre "zavartalanok" maradjanak - mondta a hét elején Nyikolaj Sulginov energiaügyi miniszter.

Németország már felfüggesztette az Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyeztetését, amely közvetlenül Oroszországból szállítana gázt Európába. Az Egyesült Államok szerdán az Oroszországgal szembeni további szankciós célpontok közé sorolta a projektet. 

A Goldman Sachs elemzői, a Wood Mackenzie és a Rystad Energy AS elemzői az év hátralévő részében is magasabb árakat jósolnak, mivel az energiatermelésben, az iparban és a fűtésben használt üzemanyagból hiány mutatkozik. 

Az irányadó holland gáz határidős jegyzései 30 százalékkal magasabb, 116 eurós megawattóránkénti árfolyamon kereskedtek 8:02-kor Amszterdamban.

Az Európai Unió csütörtökre rendkívüli, személyes csúcstalálkozót tervez a blokk vezetőinek részvételével, hogy megvitassák a válságot. Európának Ázsiával kell majd versenyeznie a cseppfolyósított földgázért, ha a válság miatt megszakadnak az Oroszországból érkező gázszállítások. 

Az Európába irányuló orosz gáz mintegy harmada jellemzően Ukrajnán keresztül érkezik, és elemzők szerint a konfliktus bármilyen eszkalálódása megzavarhatja ezeket az áramlásokat.

 

A főváros közelében is robbanásokat hallani, ahogy a támadó orosz erők az elérhető katonai infrastruktúrát támadják. Emiatt Kijevben a hajnali órákban légvédelmi szirénázás volt.

Mindenki maradjon otthon, aki nem a létfontosságú infrastruktúrák fenntartásáért felelős. Készítsék össze az alapvető dolgokat tartalmazó bőröndöt, amellyel szükség esetén el tudnak jutni egy menhelyre - üzente Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a lakosságnak.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken követheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!