Az amerikaiaknak és a világnak tegnap este újra csalódnia kellett, az USA politikusai továbbra is csak egymásra mutogatnak, nem álltak elő értelmes hiánycsökkentési javaslatokkal és továbbra sincs megegyezés az adósságplafon emeléséről.

A nap eseménye ennek megfelelően a dollár gyengülése: mind a svájci frankkal, mind a japán jennel szemben történelmi mélypontra esett (utóbbival szemben leszámítva egy márciusi leszúrást). A dollár/svájci frank a 0,80-as szint lefelé elhagyásával birkózik, a dollár/jen járt 78 alatt is, jelenleg valamivel fölötte tartózkodik. A dollár még az euróval szemben is tud gyengülni, az euró/dollár 1,45 ma reggel.

A részvénypiacokat nem viselte meg a késlekedés, az S&P Futures 1336 ponton áll reggel, vagyis mintegy 30 ponttal idei lokális csúcsa alatt.

Közép-Európa ismét kiemelkedni látszik a problématengerből, a forint erősödött, egy euró 267,50, a svájci frank is olcsóbb lett, 230 és 231 között ingadozik.

A budapesti tőzsde a tegnapi szintek körül nyithat, ám már ma is megkezdődhet egy fölfelé kör a részvénypiacon, a vezető részvények ugyanis nem néznek ki rosszul - vélekedett Burány Gábor, a Strategon üzletkötője.

Az OTP a napokban az 5680 körül húzódó 200 napos mozgóátlagának meghaladásával próbálkozhat. A Mol erőt mutatott az elmúlt napokban, a horvát hírfolyam elülésével az olajpapír 22 ezer forintig juthat el a következő napokban.

Szépen alakul a Richter árfolyama is, amennyiben a 37800 forintot sikerülne átlépnie úgy újabb 2000 forintos emelkedés lehet benne a papírban.

Ha a nemzetközi részvénypiacok optimizmusa még kitart, akkor a BÉT is behozhatja elmúlt hetekben mutatott lemaradását - tette hozzá az üzletkötő.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!