Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elemzők szerint az áremelkedést az váltotta ki, hogy egyre több OPEC-ország jelent termelésének a csökkentéséről egy tavaly létrejött megállapodás részeként, miközben előrejelzések szerint erős olajkereslet-növekedés várható Kína részéről az idén.

Röviddel 17 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,07 dollár (1,945 százalék) emelkedéssel 56,17 dolláron állt. Ugyanekkor a WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 97 cent, 1,86 százalék emelkedéssel 53,22 dolláron állt.

Egy novemberben létrejött megállapodás részeként az OPEC tagállamai azt vállalták, hogy január 1-jétől napi 32,5 millió hordóra csökkentik a kitermelt kőolaj mennyiségét az októberben felszínre hozott több mint 33,6 millió hordóról. A nem OPEC-tagok további 600 ezer hordós csökkentésre bólintottak rá.

Az OPEC legnagyobb termelője, Szaúd-Arábia olajügyi minisztere szerdán azt mondta, hogy januárban a vállalt mértékben, napi 486 ezer hordóval napi 10,058 millió hordóra mérséklik a termelést.

A második legnagyobb olajterelő Irak olajügyi minisztere csütörtökön arról beszélt, hogy országa már 170 ezer hordóval fogta vissza a termelését az év eleje óta és hogy további napi 40 ezer hordó termeléscsökkentést hajt végre a hét végéig. Irak ezzel eléri a felvállalt termeléscsökkentés szintjét. Az ugyancsak OPEC-tag Kuvait olajügyi minisztere pedig azt mondta, hogy országa a vállaltnál is nagyobb mértékben csökkentette a termelését. Részleteket azonban nem közölt.

Az ágazati BMI Research számításai szerint az OPEC és a szervezeten kívüli non-OPEC országok idén eddig elért termeléscsökkentése a vállalt szint mintegy 73 százaléka. Erősítette csütörtökön a kőolaj árát az a hír is, miszerint Kínában tavaly 13,7 százalékkal 28 millióra nőtt az autóeladás, továbbá a kínai állami olajipari cégnek (CNPC) az a csütörtökön ismertetett előrejelzése, hogy idén rekordszintű, 594 millió tonna lesz az ázsiai ország olajkereslete, míg az importja várhatóan 5,3 százalékkal 396 millió tonnára nő.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!