Történelmi rekordot ért el csütörtökön a svájci frank forintárfolyama; a frankot délután fél három körül 227,10 forinton jegyezték, miután a nap elején 221,50 forint körül állt. Az árfolyam később enyhén korrigált.

Az áttörést az euró frankjegyzésében bekövetkezett változás indította be; miután az euró frankjegyzése 1,20, majd 1,19 alá kerül, gyakorlatilag szabadesésbe váltott az árfolyam. Az euróért a nap elején még 1,2070 frankot kértek, innen omlott alá az árfolyam.

Az euró forintárfolyama még tartja magát, délután 269,70 forint körül állt a jegyzés. A foriint a 269,50 körüli szinten fordult vissza a legutóbbi gyengülés alkalmával, és erre ezúttal is van némi esély piaci vélemények szerint - ez azonban annak függvénye, hogy a görög sztoriban történik-e végre valami konkrét előrelépés.

A jelenség mögött nyilván a görög sztori hatása állhat, erre utalnak az állampapírpiacon csütörtökön tapasztaltak, a 15-20 bázispontos hozamemelkedés is - mondta el Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizapiaci tradere a Napi Gazdaság Online részére. Minden esetre az euró/frank árfolyam-grafikon által mutatott kép nagyon csúnya - tette hozzá.

A folyamatnak még nyilvánvalóan nincs vége, Amerika még rátehet egy lapáttal - mondta az üzletkötő.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!