BUX
38240

Folytatódhat a rali az amerikai piacokon

Már a hétfői kereskedésben is igen jelentős emelkedést produkáltak az amerikai indexek, és ez a lendület mára is átragadhat. A vezető határidős tengerentúli benchmarkok másfél százalék feletti nyereséget mutatnak a kezdő gong előtt.

portfolio.hu, 2013. január 2. szerda, 15:04

Optimista hangulatban folytatódhat a kereskedés az amerikai piacokon azt követően, hogy a szenátus valamint a képviselőház is rábólintott a tengerentúli költségvetésre, mellyel elkerülhető az amerikai gazdaság számára a recesszió. Azonban a Saxo Bank stratégája szerint nem árt az óvatosság, ugyanis a politikusok bár időt nyertek, de érdemi reformokról még nem döntöttek.

A nap egyetlen amerikai makroadatát négy órakor teszik közzé: a decemberi feldolgozóipari ISM index az elemzők szerint a bővülést jelentő 50 pontos szint felé emelkedhet. A mutató decemberben 50,5 pontig kapaszkodhatott a novemberi 49,5 pontos értékről. A nemzetközi tőkepiaci hangulatnak megfelelően az amerikai piacokon is felfele vehetik az irányt a benchmarkok. A határidős tengerentúli indexek jelentős pluszban tartózkodnak: a Dow futures 199, az S&P 500 futures 26, míg a Nasdaq futures 53 ponttal került feljebb eddig a nyitás előtti kereskedésben. Az Apple hétfőn több mint 4 százalékkal ralizott, de a részvények ma sem vesztették el a lendületüket. A papírok a kezdő gong előtt 2,9 százalékkal emelkednek. Ez egyrészt a kedvező tőkepiaci hangulatnak tulajdonítható, másrészt pedig azok a spekulációk is szerepet játszhatnak benne, melyek szerint az Apple 2014-ben egy karórával is piacra léphet. Az autóbérbeadással valamint lízingeléssel foglalkozó Avis Budget Group arról számolt be, hogy 500 millió dollár készpénz ellenében megvásárolja a Zipcart. Minden egyes részvényért az Avis 12,25 dollárt fog fizetni, ami közel 50 százalékos prémiumot jelent a Zipcar hétfői záróáráhozképest. Az Avis stagnál, míg a másik vállalat 47,4 százalékkal erősödik a nyitás előtti kereskedésben.