A héten felgyorsulhatnak az események az amerikai tőzsdéken, a gyorsjelentési szezon sűrűje a következő napokban várható. A Dow Jones Industrial index kosarában szereplő cégek harmada a héten teszi közzé negyedéves adatait, azonban a befektetőket mégis egy nem Dow-komponens cég tarthatja lázban, kedden teszik közzé ugyanis az Apple számait - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

A múlt hetet a vezető amerikai részvényindexek több, mint 2 százalékos eséssel zárták - ez volt eddig idén a legrosszabb hét - s ezután a helyzet akár egy felpattanásra is érett lehetne, azonban az Apple számai alaposan befolyásolhatják a képet.

Miután az Iphone-cég részvényei értékük közel felét elvesztették szeptember óta, ezek már nem azok a 700 dolláros részvények, amelyek egykor voltak. Azonban az Apple még mindig nagy súllyal szerepel a különböző indexekben, s nem szabad lebecsülni piaci pozícióit sem - mondta James Dailey, a Team Financial Asset Management szakértője a hírügynökségnek. A piacon meglehetősen nyomott a hangulat a múlt héten publikált gyenge makroadatok és az IBM várttól elmaradó eredménye nyomán. Az S&P 500-as index és a Dow egyaránt 2,1 százalékkal esett heti szinten, a Nasdaq 2,7 százalékkal csúszott lejjebb.

A következő kritikus szint az 1540 pont lehet az S&P 500 számára, nagyjából itt húzódik most az 50 napos mozgóátlag - hívta fel a figyelmet Andre Bakhos, a Lek Securities vezető elemzője. Szerinte ha beszúr ez alá az index, az tobábbi esés előtt nyithatja meg a teret egészen az 1500 pontos szintekig. A gyorsjelentésüket közzétevő cégek, közül eddig 67,3 százalék tudott az elemzői várakozásoknál kedvezőbb eredményadatokat felmutatni, árbevétel fronton 43,3 százalékos volt a pozitív meglepetések aránya. A Dow komponensek közül ma jelentett Caterpillar - számai a várakozásoknál rosszabbak lettek -, kedden a DuPont, a United Technologies és a Travellers Company lesznek soron. Szerdán a Boeing és a Procter&Gamble adatai érkeznek, csütörtökön az Exxon Mobil, pénteken a Chevron számai kerülnek nyilvánosságra.

Fontos adatok jöhetnek

A gyorsjelentések mellett fontos makroadatok is érkeznek a héten. A folyamatban lévő lakáseladások számáról szóló hétfői jelentést követően kedden az újlakás eladások alakulásáról érkezik jelentés. A Reuters felmérése szerint mindkét adat esetében növekedést várnak az elemzők az előző hónaphoz képest. A tartós fogyasztási cikkek márciusi rendelésállományának nagyságát szerdán publikálják.
A csütörtöki szokásos heti munkaerő piaci adat után pénteken az első negyedéves GDP adat első becslése következik. Az elemzők szerint az amerikai GDP az első három hónapban éves szinten 3 százalék körüli mértékben bővülhetett, ami jelentős emelkedés a tavalyi utolsó negyedév recesszióhoz közeli 0,4 százalékos értékéhez képest.

 

Makroadatok a héten
NapÓra*OrszágBejelentésIdőszakElőző
április 22.16:00eurózónafogyasztói bizalomáprilis, E-23,50
április 23.9:30Németországfeldolgozói PMIáprilis, E49,00
10:00eurózónafeldolgozói PMIáprilis, E46,80
14:58USAfeldolgozói PMI (Markit)április, E
április 24.10:00NémetországIfo-index, üzleti hangulatáprilis106,70
10:00NémetországIfo-index, jelenlegi helyzetáprilis109,90
10:00NémetországIfo-index, várakozásokáprilis103,60
14:30USAtartós javak rendelése, hó/hómárcius5,70%
április 25.10:30Nagy-BritanniaGDP-változás, negyedév/negyedévI. n.-év, E-0,30%
10:30Nagy-BritanniaGDP-változás, év/évI. n.-év, E0,20%
április 26.1:30Japáninfláció, év/évmárcius-0,70%
Japánalapkamatdöntés
14:30USAGDP-változás, annualizáltI. n.-év, E0,40%
15:55USAMichigan Egyetem bizalmi indexeáprilis, V
Forrás: DailyFX

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!