Folytatódik a szenvedés, Magyarországot is büntetik

A Fed kamatemelései és a kereskedelmi háború miatt tovább szenvedhetnek a feltörekvő piacok az év második felében - ez derül ki a Bloomberg felméréséből. Ide tartozik Magyarország is.
Lovas-Romváry András, 2018. július 13. péntek, 18:51
Fotó: Shutterstock

A Fed kamatemelési ciklusának és a Donald Trump amerikai elnök által kirobbantott kereskedelmi háborúnak köszönhetően nagyon rázós féléven vannak túl a feltörekvő piaci eszközök, részvény- és kötvénypiacok. Ráadásul a rossz hír az, hogy ennek még nincs vége. A Bloomberg befektetési bankok és brókercégek körében készített felmérése szerint ugyanis a szereplők többsége úgy véli, az eladási hullám még nem érte el csúcsát és a feltörekvő piacok mélypontjukat.

Ugyanakkor a szereplők nem várnak összeomlást, sőt a feltörekvő piacokon a kötvények már némi fedezéket is nyújthatnak az eső árfolyamok elől és néhány egyedi piac esetében már emelkedést várnak a szakértők. A felmérés eredményei számunkra ezért lehetnek érdekesek, mivel Magyarországot általában nem a fejlett piacnak számító eurózónás tagállamokkal, hanem a feltörekvő piaci országokkal kezelik együtt a pénzügyi befektetők (igaz, ebben a felmérésben Magyarország, mint befektetési célország nem szerepelt).

A befektetők a jelek szerint még mindig aggódnak a feltörekvő országok miatt, s ez érthető is mindaddig, amíg a dollár erősödése folytatódik. Eközben az amerikai gazdaság relatíve erős és a dollárkamatok is emelkednek, s amíg ez így marad, addig a feltörekvő piacok szenvedni fognak - mondta a hírügynökségnek Hideaki Kuriki, a japán Sumitomo Mitsui Trust Asset Management szakértője.

A három eszközosztály - deviza, kötvény és részvény - közül a kötvények állnak a legjobban. A megkérdezett 19 elemző közül 10 úgy vélte, hogy itt már az árfolyamok elérték mélypontjukat, s 9-en szavaztak arra, hogy folytatódik az eladási hullám. A devizák és részvények esetében viszont 12-en gondolták úgy, hogy további eladások várhatóak, s csak 7-en voltak azon a véleményen, hogy láttuk már a lokális mélypontot.

A Magyarországot is magában foglaló EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régió egyébként viszonylag jól szerepelt a körkérdésben. A régió devizáit és kötvényeit kedvelik a legjobban a befektetők a feltörekvő piacok között, megelőzve az ázsiai és a latin-amerikai térséget. A részvényeknél viszont az ázsiai feltörekvő országok voltak a befektetők körében a legnépszerűbbek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2018.07.14 10:02

@lordofearth: "Én másfajta elosztás híve lennék, ha választhatnék. A sok-sok millió kifosztott ember elveszi a kifosztóktól erőszakkal azt ami az övék volt korábban. Utána szétosztják a visszavett vagyont és épülhet újra egy igazságos társadalom. Ez az egyetlen egy útja van a fejlődésnek, "

Ja ja ja ja ja.... teljesen reális elképzelés... Látom szereted a sci-fiket... helyes... Az agyad elborultságát kiválóan példázza... A kommentjeid alapján az is jól látható, miért voltál képtelen idehaza tisztességesen egzisztenciát teremteni, miért kellett elhúznod külföldre, és onnan vauvauzni kommentoldalakon visszafelé... ennyi sütnivalóval komám... ne csodálkozz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2018.07.14 09:27

@lordofearth:
Liberilzmus, neoliberalizmus, demokrácia vagy ellenkezője, diktatúra, stb. ezek csak egy elmebeteg vagy éppen uralkodni vágyó réteg szórakozása. A nép lehet okos vagy hülye. Magyarországon hülye és akkor finoman fogalmaztam. A világ országaiban ilyen-olyen rendszer van, de megvizsgáljuk őket nagyítóval, akkor Svájcról is kiderül, hogy kizárólag a gazdag svájciaknak kedvez és mindent elkövet a rendszer, hogy az idegenek melózzanak piti pénzekért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2018.07.14 09:19

@ilsi:
Én másfajta elosztás híve lennék, ha választhatnék. A sok-sok millió kifosztott ember elveszi a kifosztóktól erőszakkal azt ami az övék volt korábban. Utána szétosztják a visszavett vagyont és épülhet újra egy igazságos társadalom. Ez az egyetlen egy útja van a fejlődésnek, más minden csak a mocsok, szenny és gané világa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ilsi, 2018.07.14 07:43

Mivel a nemzetközi munkamegosztásba új szereplők kapcsolódnak be, a tőke-munka-hiányviszony alapvetően megváltozhatott. Mivel a feltörekvő és a transzformációs országokban munka bőven akad, de tőkehiány van, a tőke/munka árainak alkalmazkodni kell az új hiányrelációkhoz. A munka olcsóbb, a tőke drágább kell, hogy legyen. Rugalmatlan bérek az ipari államokban amúgy is munkanélküliséget okoznának. Elosztási harcok a régi gazdag államokban kivinnék a tőkét külföldre, mivel az alternatíva mindig megvolna, tőkét a fölzárkózó országokba fektetni.
Vélhetőleg a globalizálásról folyó vitákban egy másik tézis sem kavart föl annyi port, mint ez az egyszerű, primitív levezetés, mely a ?munkapiac? neoklasszikus elméletéből következik. Bár az elmélet nem tartható, de az ellene fölhozott érvek is igen szegényesek. Ezek döntő oka: a progresszív kögazdászok ódzkodnak a neoklasszikus munkapiac-elméletet teljes egészében elvetni. Ha kezdettől fogva nem bonyolódnak bele a munkaviszony-elméletbe, hanem a bérek szerepét, mint a belső kereslet stabilizálását emelik ki, megmutatták volna, hogy nem a kínai munkások határozzák meg a béreket No.-ban. Valójában a piacok nyitásánál és globalizálásnál mindig a szerkezetváltoztatásról és a dinamikáról van szó. A neoliberalizmus egyiket sem ismeri, így választ sem tud rá adni. (Flassbeck: A meghiúsult globalizálás, 27.o., ökobetyár)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html