Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fed kamatemelési ciklusának és a Donald Trump amerikai elnök által kirobbantott kereskedelmi háborúnak köszönhetően nagyon rázós féléven vannak túl a feltörekvő piaci eszközök, részvény- és kötvénypiacok. Ráadásul a rossz hír az, hogy ennek még nincs vége. A Bloomberg befektetési bankok és brókercégek körében készített felmérése szerint ugyanis a szereplők többsége úgy véli, az eladási hullám még nem érte el csúcsát és a feltörekvő piacok mélypontjukat.

Ugyanakkor a szereplők nem várnak összeomlást, sőt a feltörekvő piacokon a kötvények már némi fedezéket is nyújthatnak az eső árfolyamok elől és néhány egyedi piac esetében már emelkedést várnak a szakértők. A felmérés eredményei számunkra ezért lehetnek érdekesek, mivel Magyarországot általában nem a fejlett piacnak számító eurózónás tagállamokkal, hanem a feltörekvő piaci országokkal kezelik együtt a pénzügyi befektetők (igaz, ebben a felmérésben Magyarország, mint befektetési célország nem szerepelt).

A befektetők a jelek szerint még mindig aggódnak a feltörekvő országok miatt, s ez érthető is mindaddig, amíg a dollár erősödése folytatódik. Eközben az amerikai gazdaság relatíve erős és a dollárkamatok is emelkednek, s amíg ez így marad, addig a feltörekvő piacok szenvedni fognak - mondta a hírügynökségnek Hideaki Kuriki, a japán Sumitomo Mitsui Trust Asset Management szakértője.

A három eszközosztály - deviza, kötvény és részvény - közül a kötvények állnak a legjobban. A megkérdezett 19 elemző közül 10 úgy vélte, hogy itt már az árfolyamok elérték mélypontjukat, s 9-en szavaztak arra, hogy folytatódik az eladási hullám. A devizák és részvények esetében viszont 12-en gondolták úgy, hogy további eladások várhatóak, s csak 7-en voltak azon a véleményen, hogy láttuk már a lokális mélypontot.

A Magyarországot is magában foglaló EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régió egyébként viszonylag jól szerepelt a körkérdésben. A régió devizáit és kötvényeit kedvelik a legjobban a befektetők a feltörekvő piacok között, megelőzve az ázsiai és a latin-amerikai térséget. A részvényeknél viszont az ázsiai feltörekvő országok voltak a befektetők körében a legnépszerűbbek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!