Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szokása szerint meglehetősen pesszimistán látja a jövőt Marc Faber, az ismert tőzsdei befektető. Az osztrák Witschaftsblattnak adott interjúban kifejtette: senki sem tudja még, hogy a világ jegybankjainak pénznyomtatása mikor és hogyan ér véget.

Az egész egy őrült versenyfutássá vált, amely a Fed első, második kvantitatív lazítási programjával kezdődött, majd jött az Operation Twist, s végül a QE3. Az őrület átragadt a japánokra és az ECB-re is. Faber szerint ha a Fed véget is vetne az egésznek, s decemberben 25 bázisponttal emelne irányadó rátáján, akkor sem fognak további emelések következni másfél éven belül (a piac jelenleg három-négy további kamatemelésre számít 2016-ban).

Sőt, ennél is tovább megy: inkább az a valószínűbb, hogy hamarosan az Egyesült Államokban is megtapasztalhatják a befektetők a negatív kamatokat. A tőkepiac eközben teljesen elszakadt a realitásoktól, azt már csak a jegybankok rángatják ide-oda. Mára az a helyzet alakult ki, hogy lehet a gazdaság akár recesszióban is, csökkenő keresetekkel és növekvő munkanélküliséggel, eközben a tőzsdei, nyersanyagpiaci árak simán emelkedhetnek. A Fed nem tudja, pontosan mi történik, ha változtat a pénzmennyiségen, a felesleges likviditás pontosan hova áramlik. Ilyen körülmények között meglehetősen nehéz előrejelzéseket adni - mondta Faber.

A guru szerint 100 ezer euró körüli összeg befektetésére Németországban az ingatlanvásárlás lehet jó célpont, azonban nem a legfelkapottabb helyeken, hanem inkább vidéken. Ez még mindig jobb, mint a tőzsdén spekulálni - mondta az amúgy tőzsdén sokat kereső befektető. Az ő saját portfóliója meglehetősen diverzifikált: vannak ingatlanjai Ázsiában, ezen belül is Vietnamban és Thaiföldön, de tart nemesfémeket is és néhány ázsiai részvényt, vannak kötvényei és készpénze is.

Úgy látja, a kötvények nehéz időket élnek meg. Faber elmondása szerint 1981 óta ő több pénzt keresett államkötvényekkel, mint részvényekkel, azonban a kötvényhozamok most rekord alacsony szinten vannak. A tízéves amerikai államkötvény 2,25 százalékos hozama jelenleg nem tűnik igazán kecsegtetőnek, azonban figyelembe véve, hogy a világgazdaság jelenleg milyen rossz állapotban, van, akkor könnyen kialakulhatnak az Egyesült Államokban is negatív kamatok, s akkor mindjárt más megítélés alá esik egy ilyen befektetés. Véleménye szerint elég disszonáns az a helyzet, hogy a német és francia államkötvények tízéves hozama egy százalék alatt van, miközben az amerikaiaké 2,25-ön jár.

Faber szerint a nagy tőkepiacokon az árfolyamokat durván manipulálják, s a magánbefektetők, kisbefektetők alig vannak jelen a piacon. A befektetők 200 óta igazából kevés pénzt kereshettek a részvénypiacon, s ezért távol is maradnak tőle. Ha valaki beszél az amerikai, magánbefektetőkre szakosodott brókercégekkel, akkor azt hallja, nagyon rosszul megy az üzlet.

De nem is tették rosszul a magánbefektetők, ha távol maradtak a részvénybefektetésektől. Ha a tőzsdéket nézzük világszerte, akkor azok dollárban kifejezett értéke idén jórészt esett. Kivételek persze vannak, ilyen az amerikai tőzsde is - mutatott rá Faber. Azonban közelebbről megnézve a képet az látszik, hogy a vezető amerikai indexek értékét néhány részvény tartja, mint a Netflix, az Apple, a Facebook és az Alphabet. A részvények nagy részének azonban csökkent az árfolyama. Lehet, hogy e részvények túlértékeltek, azonban sokáig túlértékeltek is maradhatnak. Ugyanakkor Faber aggasztónak tartja, hogy májusi csúcsa után már kevés részvény tudott új rekordra kapaszkodni. S ehhez jönnek még a nyersanyagok, amelyek ára dollárban mérve zuhant, s a feltörekvő piacok is általában elég rossz képet mutatnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!