Nem nagyon hatotta meg a befektetőket a kínai értékpapír-piaci felügyelet közleménye, amelyben arra figyelmeztette a befektetőket, hogy a tőzsdén pánikhangulat uralkodik, s az irracionális eladások növekedését lehet megfigyelni. A Shanghai Composite Index a szerda reggeli kereskedésben 8 százalékkal zuhant, s zárásra sem tért igazán magához, 5 százalékot meghaladó mínuszban zárt.

A tőzsdei összeomlás útjába állni szándékozó kormányzati szervekhez csatlakozott a kínai jegybank, a People Bank of China is (PBOC). Nem sokkal a felügyelet közleménye után ők is nyilatkoztak, e szerint közelről követik a részvénypiac irányát, s őrködnek a rendszerszintű regionális pénzügyi kockázatok ellen.

A kínai állami vagyonkezelő eközben arra biztatta az állami tulajdonú cégeket, hogy vásároljanak saját részvényeket, s ezzel próbálják meg stabilizálni a részvényárfolyamokat. Kérték, addig ne adják el a megvett részvényeket, amíg a piac túl nem lesz a szokatlanul volatilis időszakon - írja a CNBC.com.

Csak fokozzák a pánikot

A portál szakkommentátora szerint a folyamatos kormányzati bejelentések, újabb és újabb intézkedések inkább ellenkező hatást érnek el, mint az eredeti szándék. Inkább csak a zavarodottságot növeli a befektetők körében, semmint nyugtatólag hatna - vélte a portál szakkommentátora.

David Dietze, a Point View Wealth Management szakértője szerint a kínai kormányzati próbálkozások inkább aggodalomra adhatnak okot. A piac éppen próbálja leereszteni az előző időszakban felfúvódott lufit, akkor mi értelme megpróbálni tovább fújni azt? - teszi fel a kérdést.

Eközben további 500, a sanghaji és a sencseni tőzsdén jegyzett részvény kereskedésének felfüggesztését jelentették be. Ezzel mára 2776-ra emelkedett azon részvények száma, amikkel nem lehet kereskedni a kínai piacon, ez a Reuters tudósítása szerint szerdán a kínai részvények 51 százalékára nem lehetett már üzletet kötni.

A részvények kereskedésének felfüggesztése különösen hülye lépés - mondta Alex Wong, a hongkongi Ample Capital vagyonkezelési igazgatója. Csak fokozza a pánikot, az emberek eladnak, mert attól félnek, holnap már nem tehetik - vélte.

Tovább megy az ötletelés

Hivatalos értesülések szerint eközben a  Kínai Pénzügyi Határidős Tőzsde (CFFEX) arra készül, hogy csütörtöktől a vezető indexekre nyitható short pozícióknál 10-ről 30 százalékra emelje a letéti követelményt, ezzel megdrágítva a piac esésén profitáló pozíciók nyitását és tartását.

A sanghaji tőzsdén a mai kereskedésben egyébként a legnagyobbat eső részvények a brókercégekéi voltak. Ezek közül több árfolyamvesztesége is meghaladta a 10 százalékot, annak ellenére, hogy a brókercégek likviditását biztosító szervezet bejelentése szerint elegendő likviditással látja el a szektort.

Eközben az állami biztosításfelügyelet bejelentése szerint a minősített biztosítótársaságok portfólióikon belül 30-ról 40 százalékra emelhetik a részvények arányát, elsősorban blue-chip részvények vásárlásával.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!