Főképp két hírre mozogtak az európai tőzsdék szerdán: elsőként az hatott pozitívan a kereskedésre, hogy az előző hónaphoz képest viszont a várt 0,2 százalékos bővülés helyett 0,7 százalékkal nőtt az eurózóna ipari termelése decemberben, így éves szinten hiába esett 2,4 százalékkal a statisztika, a piac pozitívan fogadta a bejelentést. Ugyancsak javította a hangulatot, hogy a várt stagnálás helyett 0,1 százalékkal - autóipar nélkül 0,2 százalékkal - nőttek a kiskereskedelmi eladások az Egyesült Államokban. A két hír együtt erősítette azokat a hangokat, hogy nem kell már annyira aggódni a világgazdaság lassulása miatt, így a londoni FTSE-100 0,33, a párizsi CAC-40 0,34, míg a frankfurti DAX-30 0,68 százalékkal erősödött. Jól sikerült a nap a periféria indexeknek is hiszen a milánói FTSE-MIB 0,41, a madridi IBEX-35 pedig 0,87 százalékot hízott napi kezdőértékéhez képest.

A céges hírek közül érdemes kiemelni a Heinekent, amelynek részvényei 5 százalék felett erősödtek arra hírre, hogy a vártnál jobban alakult a 2012-es év és a növekedés idén is folytatódik, de hasonló hírek erősítették a francia Totalt is, amely így közel egy százalékos pluszt tudott felmutatni. Ellentétes irányba mozgott viszont az ING, amely éppen a vártnál gyengébb vállalati eredmények miatt esett 3 százalék felett, de ugyanezen okokból vesztett közel négy százalékot a Société Générale is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!