A nem hivatalos adatok szerint Londonban az FTSE-100 index 76 ponttal, 1,12 százalékkal esett. Frankfurtban a DAX-30 bő 140 pontot, 1,33 százalékot zuhant. Párizsban a CAC-40 mutató csaknem 50 pontot, nem egészen 1,10 százalékot veszített.

Az európai piacokon az sem fordította meg a trendet, hogy New Yorkban a kezdeti csökkenés után erőre kaptak a részvényárfolyamok.

A kereskedés irányát a múlt hét vége óta az amerikai jegybankrendszer, a Fed illetékeseinek nyilatkozatai alakítják. Ezekből az sejlett föl, hogy az eddig vártnál sokkal közelebb lehet az újabb amerikai kamatemelés időpontja, ez pedig komoly nyomás alá helyezte a részvényárfolyamokat. A befektetők nagyon várják a Fed kormányzótanácsa egyik tagjának, Lael Brainardnak a nyilatkozatát - magyar idő szerint este hét órától -, mert ez lesz az utolsó Fed-megszólalás a szeptember 20-21-i kamatdöntést megelőző - kedden kezdődő - nyilatkozatstop előtt.

Az euró kissé gyengült, kora este 1,123 dolláron forgott a délelőtti 1,125 dollár után.

A kőolaj ára stagnált. A Brent fajtából egy hordó (159 liter) novemberi szállításra 48 dollár körül forgott nem egészen egy órával az európai tőzsdezárás után. Az amerikai WTI fajta árfolyama hordónként 46 dollár alatt volt, ugyanott, ahol előző nap.

Az arany ára kissé csökkent; egy uncia (31,1 gramm) 1324,15 dollárba került délután négy órakor azonnali szállításra, ez 0,30 százalékos csökkenés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!