Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Családias hangulatban, tucatnyi részvényes jelenléte mellett keződődött a PannErgy pénteki rendkívüli közgyűlése, ahol a PannUnion eladásának jóváhagyása mellett a társaság ötéves stratégiai célkitűzéset is ismertetették.

A megismételt közgyűlés 29,12 százalékos részvétellel határozatképes volt, a megjelent részvényesek a szavazáson jóváhagyták a PannUnion értékesítését.

A középtávú stratégia ismertetése kapcsán Bokorovics Balázs, a PannErgy elnöke elmondta, a PannUnion részesedés eladása nagyban hozzájárulhat a társaság céljainak megvalósításában.

Egy adott geotermikus kút fúrásának megkezdése előtt a földterület megszerzése és az engedélyeztetési eljárások között legalább 5-6 hónap telik el. A konkrét fúrás sebessége a geológiai viszonyok függvénye is, amelyet a tesztüzem és a kiértékelés követ, amely további időt vesz igénybe.

A PannErgy elsődleges célja, hogy likvid legyen a vállalat. Ez a PannUnion 5,1-5,3 milliárd forintos vételárának átutalása és az adás-vétel lezárását követően nagyban javul.

A különböző értékpapír befektetések, a saját részvények a PannUnion árával egyetemben 9,1-9,9 milliárd forintos (részvényenként 430-470 forintos) likvid forrást biztosíthatnak, ám Bokorovics elmondása szerint a Synergon-pakett értékesítése egyelőre nincs napirenden. A korlátozottan értékesíthető egyéb eszközök (zömében ingatlanok) a társaság becslései szerint további mintegy 800 millió forintnyi vagyont képvisel.

A menedzsment két forgatókönyvet vázolt fel ötéves stratégiájában egy, a beruházások utólagos finanszíozását feltételező konzervatívabb organikus, illetve egy feszítettebb tempójú, folyamatában finanszírozott projektekkel számoló dinamikus modellt. A különbség gyakorlatilag az, hogy utóbbiban projektfinanszírozás is szerepel.

A jelenlegi helyzetben egyszerre két projekt megvalósítása mellett két további projekt előkészítése lehetséges. Az organikus forgyatókönyv 7 projekt lebonyolításával számol 5 év alatt, a már ismert projekt területeken (Szentlőrincen, Miskolcon és Gödöllőn) kívül.

A dinamikus modell öt év alatt 10 beruházás megvalósítását feltételezi, amely fele az eddigi potenciálisan meghirdetett projekteknek. Ezen felül a stratégiai időtávon túl 3-6 projekt előkészítését valószínűsíti.

Bokorovics felhívta azonban a figyelmet, hogy sikertelen fúrások továbbra is előfordulhatnak.

A társaság a határon túli terjeszkedése során Szerbiában és Romániában jelenhet meg. Szerbiában a fúrás koncesszióhoz köttöt, a potenciális partnerekkel már folynak a tárgyalások. Bokorovics leszögezte, hogy a PannErgy elsősorban hőszolgáltatásban érdekelt, a beruházások pedig minden esetben konkrét városhoz vagy településhez kötődnek.

A PannErgy korábbi közléseikkel összhangban 950 forint felett értékesítené saját részvényeit, ám folyamatosan mérlegelik a piaci viszonyokat.

Az időszak során összességében 110-120 millió eurós hitelállományra számítanak (ekkora az EIB-től elnyert hitelkeret is). Az állami támogatások további 45-50 milliós állami támogatással egészülhet ki.

A menedzsment eredménytervei szerint jövőre forgatókönyvtől függően 644,27-667,43 millió forintos EBITDA mellett 181-212,7 millió forintos nettó eredményt termelhet a társaság (a kisebbségi részesedést is beleszámítva).

Ez 2016-ra az EBITDA terén 7,6-11,1 milliárd forintra, míg a nyereség tekintetében 4,4-6,2 milliárd forintra bővülhet.

Az organikus szcenárióban 25-26 milliárd forintos hitelek mellett 12 milliárd támogatással, míg dinamikus esetén 19 milliárd támogatás mellett összesen 37 milliárd forint hitellel számol a társaság.

A stratégiában tőkeemeléssel nem számolt a menedzsment - jelentette ki Bokorovics.

A 2016-ig meghirdetett célok között az organikus szcenárió 2,4-2,6 PJ zöld hő- és 120-130 Gwh áramtermelés, míg a dinamikusnál 3,1-3,3 PJ hő-, illetve 201-230 Gwh áramtermelés szerepel.

A PannErgy korábbi közléseikkel összhangban 950 forint felett értékesítené saját részvényeit, ám folyamatosan mérlegelik a piaci viszonyokat.

Az időszak során összességében 110-120 millió eurós hitelállományra számítanak (ekkora az EIB-től elnyert hitelkeret is). Az állami támogatások további 45-50 milliós állami támogatással egészülhet ki. A stratégiában tőkeemeléssel nem számolt a menedzsment - jelentette ki Bokorovics.

A miskolci projekt első etapja 2012 január elsején kezdheti meg a hőszolgáltatást, ám rosszabb esetben elképzelhető további egy-két hónapos csúszás.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!