A börze vezető indexei pénteken már a második egymást követő napon zártak mínuszban, a tőzsde részvényeinek szélesebb körét felölelő S&P500 index az elmúlt héten 0,3 százalékkal gyengült, négy héten belül először zárt hetet mínuszban.

Ebben szerepet játszott, hogy a befektetők pénzeik egy részét kivonták a részvényekből, hogy - befektetési menedék szerepének köszönhetően - aranyba ruházzák be a felerősödött amerikai-kínai szembenállásra és amiatt, hogy nem csitul a koronavírus-járvány a világon, aminek komoly keresletbefolyásoló hatása van, és végeredményben a cégek eredményét is befolyásolja.

Pénteken az augusztusi jegyzésű aranyár 7,50 dolláros emelkedéssel rekordszinten, 1897,50 dolláron fejezte be a napot. Az előző zárórekord 2011 augusztusában született, 1891,90 dollárral.

Megfigyelők szerint a jövő héten a befektetők hangulatát alapvetően befolyásolja például az, hogy a jegybank miként látja az amerikai gazdaság helyzetét és kilátását. Az ezzel kapcsolatos véleménye a szerdai kamatdöntés indoklásában szerepel majd.

A jövő hét több fontos makrogazdasági adata közül kiemelkedik az amerikai gazdaság második negyedévi teljesítményére vonatkozó első becslés. Az adatot csütörtökön hozzák nyilvánosságra. Szakértők a hazai össztermék (GDP) 34 százalékos zuhanásával számolnak az első negyedévvel összevetve, amikor a gazdaság 5 százalékkal zsugorodott - írja az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!