"Fontolgatom, hogy magáncéggé teszem a Teslát 420 dolláros árfolyamon. A finanszírozás biztosított." Ez az egyetlen bejelentés, illetve a rákövetkező órákban, napokban csepegtetett információk hatalmas árfolyammozgásokat eredményeztek és heves indulatokat váltottak ki a piaci szereplőkből. Sokan nehezményezték ugyanis a bejelentés körülményeit, az amerikai tőzsdefelügyelet vizsgálatot is indított annak tisztázása érdekében, hogy történt-e törvényszegés, tiltott piacbefolyásolás, bennfentes kereskedelem - olvasható a portálon.

Komoly találgatások indultak arra vonatkozóan, hogy Musk vajon tényleg képes lenne-e kivezetni a vállalatát a tőzsdéről és milyen előnyökkel, vagy éppen hátrányokkal járna mindez a cég jövőjére, illetve a vállalat jelenlegi befektetőire nézve. Mindennek most véget vetett Musk, ugyanis hivatalos úton, a vállalat blogján jelentette be: a Tesla tőzsdén marad. Musk döntésével a menedzsment is egyetértett

Kiderült, hogy Musk az elmúlt hetekben nagyon komoly megbeszéléseket folytatott a Tesla tanácsadóival: a Goldman Sachs-al, a Morgan Stanleyvel és a Silver Lake csapatával. Ezeken sorra vettek minden lehetséges forgatókönyvet arra vonatkozóan, hogy milyen hatásai lehetnének a kivezetésnek. Végül három meghatározó konklúziót vont le a Tesla vezére:

  • A Tesla részvényeseinek döntő többsége véli úgy, hogy sokkal jobb lenne, ha a cég a tőzsdén maradna
  • A Tesla tőzsdéről történő kivezetése komoly kihívást jelentene és rendkívül időigényes folyamat lenne. Ez viszont komoly probléma, hiszen a Tesla jelenleg minden erejével a Model 3 gyártásának felpörgetésére koncentrál
  • Az elmúlt hetek tárgyalásai meggyőzték arról, hogy a Tesla tőzsdéről történő kivezetéséhez több mint elégséges forrás állna rendelkezésre

Musk a blogbejegyzésben elárulja, hogy mindezeket a tényezőket figyelembe véve döntött úgy, hogy nem vezeti ki a Teslát a tőzsdéről - idézi a portfolio.hu.

A kép forrása: Tesla Press.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!