Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A piacot változatlanul két téma tartja lázban, s ezek vezérelhetik a hangulatot ezen a héten a Wall Street-en - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Az amerikai részvénypiacok eddig meglehetősen nyugodtan reagálták le a két fenyegető veszélyt, az amerikai katonai beavatkozás lehetőségét Szíriában, s a Fed nyíltpiaci bizottságának szeptember 17-18-án esedékes következő ülését, ahol a kvantitatív lazítás program nagyságának csökkentéséről dönthetnek. A kötvénypiac és a feltörekvő piaci devizák eddig rosszabbul szerepeltek a részvényeknél.

Miután augusztust 3,1 százalékos veszteséggel zárta az S&P 500-as részvényindex, szeptember eleje óta 1,4 százalékkal emelkedett értéke. A befektetők "félelmét" jelző VIX index 7 százalékkal esett szeptember első hetében, 15,85 pontos pénteki záróára kéthetes mélypontot jelent, s mostani értékei amúgy sem tekinthetőek magasnak.

Nőhet a idegesség

A héten megvan arra a lehetőség, hogy a VIX ismét emelkedni kezdjen, s a piac idegesebb üzemmódba menjen át - mondta Tim Ghriskey, a Solaris Group befektetési igazgatója. A piac nem csak a Fed miatt lehet idegesebb, de a szíriai beavatkozásról érkező hírek is borzolhatják a kedélyeket - tette hozzá.

Ezek együttesen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a részvénypiac egy, az augusztusban tapasztaltnál is masszívabb korrekción essen át-  véli Margaret Patel, a Wells Capital Management portfólió menedzsere. Az S&P 500-as index két éve nem élt át 10 százalékosnál nagyobb korrekciót, lehet, hogy most jött el ennek az ideje - folytatta. Ez pedig a jelenleginél jóval alacsonyabb, 1600 pont alatti indexértékeket jelentene.

Nincs határozott irány

Az amerikai részvényalapokból az elmúlt három hétben tapasztalt tőkekiáramlás egy másik jele lehet annak, hogy a befektetők egyre inkább bizalmukat kezdik veszíteni az amerikai részvényekben. Augusztus közepe óta összesen 15,3 milliárd dollárnyi tőke távozott az amerikai részvényalapokból, ez 2011 augusztusa óta a legnagyobb összeg háromhetes időtávon.
A kiáramlás jól mutatja, hogy a befektetők aggódni kezdtek a részvények jövője miatt. Érzésünk szerint ez a pénz most a partvonalon várakozik, keresve az újabb befektetési lehetőségeket - mondta a Pioneer Investment szakértője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!