Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybank közleménye szerint az MNB referenciamutató jegyzési bizottsága (rjb) október 30-i ülésén döntött a BUBOR szabályzat változtatásáról. A kötelező érvényű árjegyzés 2016. májusi bevezetése után érdemben emelkedett az 1 és 3 hónapos BUBOR-hoz kapcsolódó fedezetlen bankközi forgalom, valamint nőtt a BUBOR információtartalma.

Az elmúlt hónapokban azonban ez a trend megfordult: a hosszabb futamidőre vonatkozó BUBOR jegyzések a forgalom jelentős csökkenése mellett kevésbé, illetve késve reagáltak azokra a piaci folyamatokra, melyek más mutatókban megjelentek. Emellett a 3 hónaposnál hosszabb futamidőkön továbbra sincs piaci forgalom, ami korlátozhatja a monetáris transzmisszió hatékonyságát a hozamgörbe hosszabb szegmensében. (Matolcsy: eljött Közép-Európa ideje.)

Az MNB igazgatósága ezért felkérte az rjb-t, tegye meg a szükséges lépéseket a piac árfeltáró funkciójának erősítésére a BUBOR mögötti fedezetlen bankközi piacon, különös tekintettel a hosszabb szegmensre.

A bizottság ennek érdekében a kötelező érvényű BUBOR jegyzést kiterjesztette a 6 hónapos futamidőre. A kötelező minimális ügyletméretet az 1 hónapos futamidőn 100 millió forintról 150 millió forintra, a 3 hónapos futamidőn 50 millió forintról 100 millió forintra emelte, a 6 hónapos futamidőn pedig bevezette az 50 millió forintos minimális ügyletméretet. A fix szpredet 15 bázispontról 10 bázispontra csökkentette a bizottság.

A változtatások 2018. január 2-án lépnek hatályba. A jegybank továbbra is kiemelt figyelmet fordít a BUBOR kamatjegyzésekhez kapcsolódó piaci folyamatok monitorozására, és indokolt esetben további lépéseket tehet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!