A szíriai helyzet miatt már reggel gyengüléssel indított a forint árfolyama, és ez igaz volt minden feltörekvőpiaci devizára.. A forint gyengülése a várakozásoknál nagyobb magyar kamatcsökkentés hírére ráadásul begyorsult, így az euró árfolyama 301,80 forintig szaladt el, ami fontos szint is, hiszen 302 közelében egy komoly technikai ellenállás van. Amennyiben ugyanis e fölé megy az árfolyam az azt jelenti, hogy 308 forintig mehet az euró, hiszen ott van csak újabb ellenállás. A forint ezzel a szereplésével a régióban alulteljesített a zloyttal szemben például 0,7 százalékot vesztett értékéből a magyar fizetőeszköz. A feltörekvő devizák azonban összességében is gyengülnek, ami nem véletlen, hiszen a fejlődő piaci hozamkörnyezet emelkedésével egyre szűkül az a hozamprémium, amit el lehet érni az ilyen deviza alapú kötvényeken. Ez pedig egy természetes profit realizálási hullámot indított el a feltörekvő piacokon gyengítve a fizetőeszközöket. Ráadásul a csökkenő kamat környezet még azt is jelenti, hogy a olcsóbb spekulálni gyengébb devizák ellen, hiszen csökkent a carry trade különbsége a hozamok szűkülésével.

A másodlagos állampapírpiacot visont nem érintette érzékenyen a roszz hírek áradata. A három hónapos diszkontkincstárjegy 15 bázisponttal esett, a féléves 7-el, míg az egy éves papírok hozama stagnált - közölte Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Az államkötvényeknél viszont már 1-2 bázispontos növekedést mértek, kivételt a 10 éves papírok jelentették, amelyek stagnáltak. Ennek megfelelően 3,9 és 6,93 százalék között mozognak a referenciahozamok.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!