Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szűk sávban mozgott a kereskedés a múlt héten a Wall Street-en, a volatilitás és a forgalom egyaránt jelentősen lecsökkent a piacon - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. A jelentési szezon lassan lecseng, s Janet Yellen, a Fed elnökének kongresszusi meghallgatásán sem hangzott el olyan, ami nagy meglepetéssel szolgált volna. Miközben a részvénypiacon az árfolyamok rekordszintek közelében járnak, már vannak arra utaló jelek, hogy a részvények árazása kezd túlfeszítetté válni s a héten törékennyé válhatnak, amikor számos fontos makroadat lát majd napvilágot.

Ha ezek közül bármelyik megerősíti azokat a kedvezőtlennek tűnő tendenciákat, amelyeket a legutóbbi adatok sugároztak, akkor a piac lefelé törhet ki a szűk kereskedési sávból - írja az elemzés. A héten érkező amerikai makroadatok közül a legfontosabb minden kétséget kizáróan a februári munkaerő piaci jelentés lesz. A pénteken publikálandó jelentés az elemzők várakozása szerint azt mutathatja, hogy az év második hónapjában összesen 238 ezer új álláshely keletkezett az Egyesült Államokban a januári 257 ezer után. A feldolgozóipari és a szolgáltatószektorról is érkeznek fontos jelentések.

A makroadatok lehetnek a legfontosabb kiváltói a nagyobb piaci mozgásoknak a következő hónapban, s ezek közül a kulcs a munkaerő piaci jelentés lehet - mondta Jim McDonald, a Northern Trust Asset Management vezető befektetési stratégája. Addig is a befektetőkben még egy jó adag szkepticizmus lehet a piaci irányát illetően - tette hozzá.

A legutóbbi adatok legalábbis a kétely szikráját vethették el a befektetőkben az amerikai gazdasággal kapcsolatban. A negyedik negyedévben a GDP növekedés jobban lassult, mint azt korábban gondolták, s az ISM index is 2009 júliusa nem látott mélységbe süllyedt.

Eközben az S&P 500-as index nem produkált 10 százalékot elérő korrekciót egészen 2012 közepe óta - jegyzi meg az összefoglaló. Az index kosarában szereplő részvények átlagos P/E hányadosa jóval meghaladja annak hosszútávú átlagát jelentő 14,8-as értéket. Ezen az alapon a pénzügyi kivételével az S&P 500-as index összes szektorális alindexe drágának tekinthető.

Egyszerűen el kell hagyni a részvénypiacot, ahhoz, hogy a befektető igazi értéket találjon - mondta McDonald, aki szerint egyszerűen lehetetlen olyan egyedi részvényt találni ma, ami igazán olcsónak tekinthető.

Az elmúlt öt napban az átlagos részvényforgalom az amerikai tőzsdéken 8 százalékkal alulmúlta átlagát, s az S&P 500-as index a Hálaadás napja óta nem tapasztalt szűk sávban mozgott. Az alacsony volatilitás ellenére a Dow Jones Industrial, az S&P 500-as index és a Russel 2000-es index egyaránt új csúcsokra jutott.

Az egymilliárd dolláros kérdés most az, hogy vajon eléggé elbizakodott-e mindenki ahhoz, hogy fordulat következzen - mondta Michael Matousek, a U.S. Global Investors vezető kereskedője. Ha nem változik semmi, persze jöhetnek az új csúcsok, azonban az alacsony volatilitás azt jelzi, ha valami kedvezőtlen esemény következik, akkor nagyobb esés is lehet belőle - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!