A tegnapi kereskedésben a 200 napos mozgóátlag alól tudott lendületet venni az  S&P 500-as részvényindex. A kereskedők és technikai elemzők által kiemelt figyelemmel kísért mutató letörését kilenc hónappal ezelőtt további, jelentős esés követte az amerikai tőzsdén, azonban a jelek szerint az amerikai részvények eddigi sikeresen rázták le magukról a rossz híreket - írja elemzésében a Bloomberg.

Tavaly októberben járt huzamosabb ideig az S&P 500 a 200 napos mozgóátlag alatt, akkor az éles kereskedésben összesen 6 napot töltött ott az index. A 200 napossal akkor egy 9,8 százalékos korrekció felénél törte át azt lefelé a mutató.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader


A Bloomberg által megkérdezett kereskedők és elemzők azonban most jóval kevésbé voltak kihegyezve a 200 napos mozgóátlagra, mint akkor. Ennek oka, hogy most nem egy nagy esés miatt közelítette az index a mutatót, hanem egyszerűen az S&P 500 mutat stagnálás szerű állapotot hónapok óta, s eközben a 200 napos mozgóátlag kapaszkodott egyre feljebb és feljebb. Ez csak egyszerű matematika - mondta JC O'Hara, az FBN Securities vezető technikai elemzője.

Azért ennek ellenére látványos volt az index tegnap produkciója. Az S&P 500-as index egészen 2044 pontig csökkent, majd innen fordult, s egészen 2083 pontig emelkedett. A közel 40 százalékos napon belüli kilengés a legnagyobb napon belüli fordulat volt közel négy hónap óta.

Az, hogy a piac képes volt a 200 napos alól megpattanni jó jel. Mutatja, hogy van kereslet a részvényekre ezeken az árfolyamokon. A felfelé mozgást segítették a Görögországgal kapcsolatos friss hírek is, az eurózónás csúcstalálkozót a jelek szerint kedvezően fogadta a piac.

A 200 napos mozgóátlag alatt nem sok időt töltött az index az elmúlt években. 2012 eleje óta mindössze 16 napot - emlékeztet az összefoglaló. A 200 naposnak nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani. Figyelembe véve a tényt, hogy nincsenek igazán rossz hírek a piacon, a részvények csak bemutatták, mennyire ellenállóak tudnak lenni. Hiába voltak sokan negatívak - hatalmas arányban vettek a befektetők eladási opciókat tegnap - a világ nem omlik össze - mondta Karyn Cavanaugh, a Voya Investment Management vezető piaci stratégája.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!