Az elmúlt hetekben a BUX index megállás nélkül szaladt át az ellenállásokon, még a 16 650 pontos lokális maximumot is áttörte. Az még kérdéses, hogy sikerül-e a szint fölötti stabilizálódás, ez lenne ugyanis a további emelkedés feltétele. Ha leküzdi a szintet, akkor egy nagy rés várja az indexet 16 800-17 300 pont között, amely szintén ellenállást jelent. Felfelé elég behatárolt a mozgástér, stabilizálódás nélkül kicsi a valószínűsége a további erősödésnek.

Vételi pozíciókat nyitni jelenleg már késő, de a shortosok ideje sem jött még el. Az egyik lehetséges forgatókönyv, hogy kisebb korrekció során erőt gyűjt a piac, majd folytatódik tovább az emelkedés, de az is elképzelhető, hogy egy látványos zuhanás zárja majd le az elmúlt hetek erősödését. Az előbbinek nagyobb most a valószínűsége. Támasz 16 000 pontnál húzódik, alatta a 15 350-15 450 pont közötti rés jelent megállót.

Az elmúlt héten tovább folytatódott az emelkedés az OTP piacán, és egészen tegnapig megállíthatatlanul tört felfelé a bankpapír. Pénteken elérte a 3700 forintos ellenállást, amelyet rövid időre sikerült áttörni, tegnap azonban visszazuhant a szint alá. Rövid pihenő után folytatódhat az emelkedés, megállót 3800 és 4000 forint jelentenek. A további emelkedés előtt korrekció valószínű, az esés már tegnap megindult. Az elmúlt hetekben sokat emelkedett a papír árfolyama és fontos ellenállásokhoz érkezett, amelyek áttörése nem lesz könnyű. Kisebb pihenőkkel azonban teljesítheti a 4000 forintos ellenállást. Erősebb támasz 3300 forint környékén található.

A bankpapírhoz hasonlóan a Mol piacán is harmadik hete tart az erősödés. Egyre közelebb kerül a következő ellenálláshoz, amely 14 000 forintnál található. Ha sikerül áttörnie a szintet, akkor tovább folytatódhat a rali, a 14 900 forintnál húzódó június eleji csúcspontig. Tegnap negatív irányba fordult a hangulat, a további emelkedés előtt elképzelhető a 12 900 forintnál található támasz visszatesztelése.

A Richter már a pihenés fázisába lépett, oldalazás alakult ki a piacán. A két héttel ezelőtti kitörés után kezdődött a stagnálás, ami jelen esetben pozitív jel. Egy bázist épít az árfolyam 35 800-37 500 forint között, ami jó alapot biztosít a további emelkedéshez. Az elmúlt egy hétben visszatesztelte a kitörési pontot, majd újra emelkedésnek indult. Jelenleg a sáv tetejét teszteli, kicsivel 37 500 forint alatt jár az árfolyam. Kitörés esetén 40 000 forint feletti árfolyamokra kell számítani rövid távon. Támaszt 35 800 forint jelent, ennek törése esetén már a középtávú trend is veszélybe kerülne.

Szédületes ralit mutatott be az MTelekom is, az árfolyam 570 forintról egészen 670 forintig emelkedett három hét alatt. Egy erős szint állta a papírok útját 675 forintnál, az ellenállást azonban áttörte, ezáltal megnyílt az út egészen 700 forintig.

Folytatódott a rali a forint piacán, a hazai fizetőeszköz hétfőn áttörte a 270-es szintet. A 100 bázispontos kamatcsökkentés nem befolyásolta érdemben az árfolyamot, a technikai kép továbbra is forinterősödést jelez. Egészen 260 forintig folytatódhat a tendencia, itt található ugyanis a következő erősebb támasz. Ellenállások 270 és 275 forintnál találhatók.


Rácz Balázs
Erste Befektetési Zrt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!