Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Piaci kitekintés - 2013.11.08.

Az elmúlt napok viszonylagos nyugalma után heves kilengések jegyében telt a csütörtöki kereskedés. A piacokat meglepve kamatot vágott az Európai Központi Bank; míg a tengerentúlon az amerikai gazdaság harmadik negyedéves bővülése okozott pozitív csalódást.

A kedvező adatközlések ellenére is jelentős lejtmenet bontakozott ki a tengerentúlon: majd a vaskos amerikai mínuszok után Ázsiában is az eladók uralták a piacot, a pénteki amerikai munkaerőpiaci adatközlések, továbbá a hétvégi kínai események felé közeledve.

Pénteken, a Fed elnökének szavai mellett a tengerentúli foglalkoztatottsági statisztikák mutathatnak irányt a piacok-, valamint a Fed QE-programjának rövid távú jövőjét beárazni kívánó befektetők számára. A kormányzati leállás következtében alighanem alacsonyabb foglalkoztatottság bővülésről beszámoló Nonfarm Payrolls mutatót 14:30-kor ismerhetjük meg.

Mikor jöhet a tapír? Délután ismét fontos adatközlések érkeznek az USA munkaerőpiacáról
Kép: Admiral Markets

Ázsia

Borús hangulatban telt a hét utolsó napja a távol-keleti börzéken;      miután a vártnál kedvezőbb kínai makroadatok ellenére az ázsiai befektetők érezhetően idegesen várták az amerikai foglalkoztatottsági adatközléseket, valamint a kínai pártvezetés hétvégi ülését. (Nikkei -1,00%; Hang Seng -0,60%; Shanghai Composite -1,09%)

Az előzetes, 1,7%-os várakozásokat felülteljesítve 5,6%-os bővülést produkált a kínai export októberben; míg az import 7,6%-kal emelkedett. A hétvégén, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága ismét ülésezik majd, amelyen fontos gazdasági reformokról határozhat; szintén a hétvégén teszik majd közzé az októberi inflációs, és ipari termelési statisztikákat is.

US

Pozitív makroadatok közzétételét követően jelentős csökkenéssel fejezték be a csütörtöki napot az amerikai részvényindexek, miután a harmadik negyedévben vártnál jobban teljesítő gazdaság alighanem ismét a Fed kötvényvásárlási műveleteinek decemberi szűkítése felé tolhatta el a befektetői várakozásokat. (Dow -0,97%; S&P500 -1,32%; Nasdaq -1,90%)

Nagyjából az előzetes várakozásoknak megfelelően, 9ezerrel 336ezer főre süllyedt a munkanélküli segélykérelmek száma; míg az amerikai Q3-as GDP adat az előzetesnél lényegesen kedvezőbben alakult. A Q2-es periódus 2,5%-os értékével szemben 2,8%-os GDP bővülésről számolt be a kereskedelmi tárva, míg a piac előzetesen 2%-os növekedésre számított csupán.

Pénteken fontos munkaerőpiaci adatok érkeznek az Egyesült Államokból; míg a Fed elnök, Ben Bernanke beszéde szintén kiemelt érdeklődésre tarthat számot. 14:30-kor publikálják az októberi Nonfarm Payrollst: az előzetes várakozások többsége 120ezer fős bővülést valószínűsített a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számában, míg a munkanélküliségi ráta 7,2%-ról, 7,3%-ra kúszhatott.

EU

Meglepte a piacokat az Európai Központi Bank kamatdöntése, miután a jegybank váratlanul 25bázispontos csökkentéssel, 0,25%-os új történelmi mélypontra süllyesztette az irányadó rátát.  A váratlan vágást követően az euró jelentősen gyengülni kezdett a dollárral szemben, míg a kontinens részvényindexei nagyot emelkedtek a nap második felében, azonban a kezdeti öröm gyors halványulásával az európai börzék többsége gyorsan ledolgozta a korábbi vaskos erősödést. (Dax +0,44%; Cac -0,14%; FtseMib -2,07%; Ibex -0,98%)

Az S&P 'AA+' -ról 'AA' kategóriába vágta vissza a szuverén francia adósság besorolását; negatívról stabilra módosított kilátások mellett. A hitelminősítő a lépést a francia növekedési kilátások gyengeségével indokolta.

Az európai nyitás összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.
Ha részvényindexekkel vagy devizapárokkal kereskedne: esetleg további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!