Átvitte a 304,40 forintos ellenállást csütörtök délután az euró jegyzése a bankközi devizapiacon, a következő ellenállás 306,50 körül található - tájékoztatta a Napi.hu-t Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője. A szakember inkább további forintgyengülésre lát esélyt, egy esetleges erősödés legfeljebb 301-ig tolhatja vissza a jegyzést. Hozzátette: a jelenlegi alacsony kamatszint miatt sokkal érzékenyebben reagál a forint a korábbiaknál, ráadásul most úgy gyengélkedik a hazai deviza, hogy a globális befeketői hangulat alapvetően pozitív. Igaz, most nincsenek forintspecifikus események, ám az Ukrajnából érkező nyugtalanító hírek és a török líra mélyrepülése negatívan hat, hiszen az ottani veszteségeket fedezniük kell valahonnan a befektetőknek.

A Napi.hu vezető piaci elemzője, Lovas-Romváry András úgy látja, hogy a technikai elemzés alapján az egyre magasabb mélypontokról történő támadásokkal egy emelkedő háromszög alakzat is kirajzolódott a grafikonon, ami a 304 fölé történő kitöréssel léphet életbe. Ennek célára viszont nem is a 308 forintos ellenállási szint, hanem a 2012 januári csúcsok közelébe mutat, 314 és 318 forint közé.

A Quaestor prognózisa szintén forintgyengüléssel számol, szerintük hozzá kell szoknunk a 300 feletti szintekhez. Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője szerint a 303-as árfolyam után a következő jelentősebb akadály a gyengülés útján a 307-es szint lehet, az erősödés beindulásához viszont 291 alatti szintek kellenének. Háda szerint a jegybanki nyilatkozatok alapján az árfolyam nem, hanem annak hirtelen és nagymértékű elmozdulása indukálhat jegybanki beavatkozást. Korábban a 320 körüli szint számított érzékenynek, ami már a devizahiteles vállalkozásoknak is problémát okozhat. Kérdés, hogy a növekedési hitelprogram mennyiben tette erre immunissá az érintett cégeket.

Az országgyűlési választások után hagyományosan volatilissé válik a forint - hívta fel a figyelmet Szántó András, az Equilor lakossági üzletág igazgatója. Kérdésnek tartja azt is, hogy a 2014 végére várhatóan 2,5 százalékra csökkenő magyar alapkamat elég lesz-e arra, hogy ellensúlyozza a kockázatot. Ez pedig azzal a veszéllyel jár, hogy a külföldi szereplők elkezdenek kivonulni a magyar piacról. Mindezek miatt 2014 igen turbulens lehet, akár eddig soha nem látott szintre is kerülhet a forint az euróval szemben - az egyelőre nem látszik, hogy ez a rekordszint a 320-as vagy a 340-es szint körül lehet. Ez a helyzet természetesen kamatemeléssel is együtt jár majd - fogalmazott Szántó.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!