Amilyen jó hangulatban zárult az óév, annyira optimistán indult az újév az Egyesült Államokban. A Napi Gazdaság Online által rendszeresen követett két befektetői hangulati felmérés változatlanul túláradó jókedvről tanúskodik a befektetők körében és a szélsőségesnek tekinthető tartományban mozog.

A kevésbé megbízhatónak tartott mutató, az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII által készített felmérés adatai szerint a megkérdezettek 52,3 százaléka számít további áremelkedésre az amerikai részvénypiacon a következő hat hónapban, 23,4 százalékuk pedig áresésre. Ez ugyan enyhén mérséklődő optimizmusra utal az egy héttel korábbi állapothoz képest, azonban az optimisták és a pesszimisták arányát mutató bull/bear arány négyhetes átlaga még mindig 3 közelében tartózkodik (2,93-on), ami lokális piaci csúcsokra jellemző érték.



Az Investors Intelligence Services által készített, megbízhatóbb képet adó - kevésbé volatilis eredményeket hozó - felmérésben a bikák aránya 57,3-ra nőtt, a medvéké pedig 19,1-re csökkent. A tőkepiaci hírlevélírók által javasolt pozícionáltságra épülő felmérésben a bika/medve arány 3-ra nőtt, ami szintén szélsőségesen optimista értéket jelent, s csakúgy mint az előző adat, lokális, sőt leginkább elsődleges piaci tetőpontokra jellemző szint. A pesszimista tanácsadók arányának 20 százalék alá történő csökkenésére utoljára tavaly áprilisban volt példa.


A hangulati felméréseket általában kontraindikátorként szokás használni, szélsőségesen optimista állapotot sokszor korrekció, vagy nagyobb esés, a szélsőségesen pesszimista értékeket pedig gyakran áremelkedés követ. Igaz, közelgő esésnek technikailag egyelőre semmilyen jelét nem adják a sokéves csúcsokra futó részvényindexek.

Ugyanakkor a mondás szerint a tőzsde a félelem falán szeret felfelé kapaszkodni, s ennek a félelemnek jelenleg nyomát sem látni a befektetők körében.


A befektetők részvénypiacba vetett bizalmát mutatja, hogy a Chicago Board of Trade-en a megvett eladási opciók aránya a vételi opciókhoz képest nagyon alacsony szinten stabilizálódott, a put/call aránya 10 és 30 napos átlaga egyaránt 0,8 alatt található, ami szintén szélsőséges tartománynak tekinthető.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!