BUX
38667

Fontos sikernek örül a forintpiac

Kedvező hangulatban 283 forint körüli, illetve valamivel az alatti szinten jegyezték az eurót csütörtökön délután a devizapiacon. Az aktivitás nem volt túl erős, pedig a fontos tesztnek tekintett ÁKK-aukció meglehetősen jó eredményt hozott.

NAPI, 2010. július 29. csütörtök, 16:45

A nap folyamán az euró árfolyama 282,50 és 284 forint között mozgott, a magasabb szintek főleg a nap elején voltak jellemzőek.

A délelőtti, kedvező magyar államkötvény-aukciós eredményre némi erősödést produkált a forint, de túl nagy izgalmat nem váltott ki a piacon. Emellett a pozitív globális hangulat továbbra is támogatja a magyar devizát.

Az aukció fontos teszt volt, amit átvittünk; úgy tűnik, a piac hajlandó finanszírozni az országot - mondta el Csajbók Róbert, az ING Bank üzletkötője.

A délelőtti hármas aukción összességében több mint 147 milliárd forint ajánlat érkezett a meghirdetett 50 milliárd forintos mennyiségre, amiből körülbelül 57,5 milliárd forintot fogadott el az ÁKK.

A szakember szerint erre a kedvező üzenetre akár nagyobb erősödést is produkálhatott volna a magyar fizetőeszköz, és bár továbbra is inkább a forint gyengülésére számít, ezen várakozásai az ÁKK aukció eredményeire enyhültek.

Az euró is tartja erejét egyelőre a dollárral szemben, az 1,30 fölötti szintek azonban Csajbók szerint várhatóan nem lesznek tartósak.

Délután fél öt után az euró jegyzése valamivel 283 forint alatt alakult; egy dollárért 216,30, egy svájci frankért pedig 207,50 forintot kértek. Az üzletkötő szerint egyelőre korai lenne 200 forintos, vagy annál olcsóbb frankot várni.