BUX
37350

Fontos szintet tört át a a forint este

Áttörte a 290-es szintet a forint szerdán.

Deák Bálint, 2013. január 9. szerda, 17:16

A novemberi hazai külkereskedelmi mérleg adat nem lett túl fényes, azonban a hiánycél államháztartási szinten teljesülhet, így összességében kiegyenlítettek makrofronton a hatások a forint szempontjából. Ennek megfelelően az euróval szembeni árfolyama a forintnak a 291-293 sávban mozgott szerda reggelig.

A lengyel jegybank minimális kamatvágást hajtott végre szerdán, de ennek sem volt nagy hatása a régiós devizákra mert a piaci szereplők számítottak a lépésre. Igazi iránymutatást így a nemzetközi piacok adtak, ahol az elmúlt két nap után kisebb javulás következett be. Ennek hatására napközben megpróbálta áttörni a 290-es szintet a forint árfolyama, de ez csak pillanatokra sikerült. A nap végén azonban a pluszban nyitó amerikai indexek újabb lökést adtak a forintnak, amely úgy tűnik határozottan áttörte a 290-es szintet, és talán elhagyhatja a 291-293 közötti sávot.

A csütörtöki ECB ülés előtt teljes csend honol viszont az euró/dollár keresztárfolyamban, amit még Franciaország leminősítéséről szóló pletyka sem tudott jelentősebben megmozgatni. az árfolyam megmaradt ugyanis az 1,30 és 1,31 közötti sávjában. A dollárral szemben így egy forint 222 egységbe került.