Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Május 30-án, pénteken délután mozgathatja meg a portfóliókat az MSCI indexek indexátsúlyozása, s ennek során a magyar piac súlya várhatóan csökkenni fog - írják elemzésükben az Equilor elemzői. A brókercég szakértői szerint Katar és az Egyesült Arab Emírségek bekerülnek az MSCI feltörekvő piaci (EM) indexeinek kosarába, ahol a magyar, a cseh és a lengyel részvények is helyet kaptak. A két ország részvényei korábban az MSCI ún. Frontier Markets indexében (perem index) szerepeltek, egyesített részarányuk az index több mint egyharmadát tette ki.

Az MSCI feltörekvő piaci indexben Katar várhatóan 0,59, az Emirátusok 0,73 százalékkal szerepel majd. Ez a súly kiszorítja az indexben a már meglévő országokat, azaz az indexátsúlyozást követően arányosan kisebb súllyal szerepel majd Csehország, Lengyelország és Magyarország is. A magyar részvényekre vonatkozóan (OTP, MOL, Richter) ez néhány százezer darabra rúgó eladási kötelezettséget ró az indexkövető alapokra.

Általában akkor a legjelentősebb a változás egy indexben, ha egy-egy ország "kinövi" kategóriáját, mert akkor az ottmaradók súlya hirtelen megemelkedik - írják az Equilor elemzői. Így történt ez most is a perem indexszel, ahonnan kikerült a két ország. A fent bemutatott példa alapján Katar és az Emírségek távozása után például Kuvait súlya az MSCI Frontier Markets-ben 27,7 százalékra nőtt a korábbi 17,9 százalékról, Nigéria súlya pedig elérheti a 20 százalékot a korábbi 11,6 százalékkal szemben.

Van aminek örülhetünk is

2014. júniusban hasonlóan nagy változás következhet be, ha az MSCI éves módosítási javaslatokat elfogadják. A döntésről június 10-én, magyar idő szerint este 11-kor értesülhetünk. Ha pozitív döntés születik, akkor Dél-Korea és Tajvan felkerül a fejlett piacok közé. Ezzel az MSCI feltörekvő piaci (EM) Index 27,7 százalékának megfelelő hely szabadul fel, amelyre jelenleg nincsenek új jelentkezők, tehát a régi tagok súlya arányosan növekedhet.

A pozitív hatást részben tompítja, hogy Kína "A" besorolású indexe júniusban bekerülhet az MSCI EM-be, ám az ország papírjai már jelenleg is szerepelnek ebben az indexben. Ez a változtatás az ország súlyát olyan részvényekkel növelné meg, amelyek csak a hazai piacon forognak.

Ennek értelmében az újonnan bekerülő kínai részvények legjobb esetben a felszabaduló hely 8,8 százalékát foglalnák el. A megüresedett helyből még így is 18,9 százaléknyi tér maradna, amelyet a szabályok szerint a jelenlegi tagok között osztanának fel (pl. a lengyel, magyar és cseh piacok között). Tehát minden jelenlegi MSCI EM tag olyan előnyökre tehet szert, amelyet most tavasszal Nigéria és Kuvait éltek át.

De mikor?

2013-ban a lefelé történő éves módosításokat (Görögország és Marokkó) még ugyanabban az évben, novemberben életbe léptették. Ezzel szemben a felfelé történő módosítások (Katar és az Egyesült Arab Emírségek) csak most, 2014 májusában kerültek bevezetésre - hívták fel a figyelmet a brókercég szakértői.

Ebből fakadóan a piaci szereplők álláspontja megoszlik: sokan azzal számolnak, hogy Dél-Korea és Tajvan csak 2015-ben távozhat a feltörekvő piaci indexből, azaz a magyar részvényekre vonatkozó pozitív hatás még egy évet várathat magára.

Ugyanakkor még mindig megvan az esély arra, hogy már 2014 novemberében bekövetkezik a csere. Hozzá kell tennünk, egy lehetőségről beszélünk, az MSCI történelmében számos alkalommal előfordult már, hogy nem fogadták el az előkészített változásokat.

A tőkepiaci befektetők mindig előre gondolkodnak: egy 2014. júniusi döntés arról, hogy 2015 májusában nagy változások lesznek, már az idei évben fellendülést okozna a keresletben. Érdemes azonban azt is szem előtt tartani, hogy az indexkövető alapok azonban csak a változás hivatalos bejelentését követően léphetnek, ők tehát legkésőbb 2015 júniusában igazítanák hozzá portfólióikat az új felálláshoz - áll az elemzésben.

Számításaink szerint az OTP, MOL és a Richter vonatkozásában a mostani, májusi felülvizsgálatoz kapcsolódó eladási kötelezettséghez képest Dél-Korea és Tajvan kikerülése nagyjából egy-másfélszeres mértékű vételi előírást jelentene az indexkövető alapok számára - írják.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!