A magyar és a cseh részvénypiac nyerhet, a lengyel viszont veszíthet azzal a változással, amely március 18-án lép életbe a régiós CECE részvényindex számítási módszertanában - hívják fel a figyelmet az Erste Befektetési Zrt. szakértői. A magyar részvények közül az OTP súlya emelkedhet a legjobban, de jól jár a Mol és a Richter is, új tagként pedig bekerül az indexbe az Állami Nyomda.

A régiós indexet ugyan jóval kevesebb befektető követi, mint az MSCI indexeit, azonban a súlyok változásának mértéke egyes esetekben akkora, hogy az már a piacon is érezhető hatást gyakorolhat az Erste elemzőinek számítása szerint.

Az egyik ilyen fontos változás, hogy az úgynevezett reprezentációs faktor jelentősége gyakorlatilag megszűnik, s mostantól mindegyik részvényt 100 százalékos értéken számítják be. A reprezentációs faktor eddig azt biztosította, hogy egyik részvény súlya se emelkedjen országonként 25 százalék fölé, ennek megfelelően eddig az OTP, a Mol és a Richter sem volt 100 százalékosan figyelembe vehető. Mostantól azonban ennek jelentősége lecsökken, a faktor ezentúl csak arra szolgál, hogy egyik részvény súlya se mehessen a teljes indexen belül 20 százalék fölé - írják az Erste elemzői. Ez azonban, tekintve az indexben szereplő részvények számát mostantól nem jelent gyakorlati korlátot.

A brókercég számításai szerint az OTP súlya az indexen belül a változás hatására a jelenlegi 1,8 százalékról 6,75 százalékra nőhet, a Molé 1,8-ról 4,3-ra. Ez szerintük legalább félnapi forgalmat generálhat az indexkövető Lyxor CECE ETF (tőzsdén jegyzett befektetési alap) részéről, de ehhez még addicionális forgalmat generálhatnak az indexkövető befektetési alapok is. Az Állami Nyomda bekerülése a részvény piacán másfél napi forgalomnak megfelelő keresletet okozhat.

A magyar piac mellett a cseh is nyer a változással, az indexben eddig 100 százalékos reprezentációs faktorral rendelkező lengyel részvényeket viszont kedvezőtlenül érinti az újítás. Az Erste számításai szerint a lengyel piac súlya 16 százalékponttal csökken.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!