Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szinte alig indult el az idei év, de a technológiai részvények mélyrepülése miatt a Tesla vezérigazgatójának, Elon Musknak már 54 milliárd dollárral csökkent a vagyona. Ennek ellenére 216 milliárd dolláros vagyonával még mindig a világ leggazdagabb embere, így kétszer tehetősebb, mint a Berkshire Hathaway befektetőcég vezetője, Warren Buffett.

A világ 10 legvagyonosabb embere közül ugyanakkor csak Buffett tudott tovább növekedni: körülbelül 2,4 milliárd dollár pluszban áll, így jelenleg 111 milliárd dollárt tulajdonol és 6-ik helyen áll a listán. Buffett az értékalapú befektetésekbe vetett szilárd meggyőződése miatt évszázadokig benne lesz a történelemkönyvekben - írja a CNBC.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója viszont valamivel jobban járt, mint Elon Musk: közel 28 milliárd dollárt veszített, Larry Page és Sergey Brin, a Google alapítói 12 milliárd dollárt és Mark Zuckerberg, a Facebook atyja 15 milliárddal lett karcsúbb.

Az értékbefektetők ugyanis olyan részvényeket választanak, amelyek alulértékeltnek tűnnek, és kevesebbért kereskednek, mint amennyiért kellene. Buffett viszont meglátja a lehetőséget ezekben a papírokban is, éppen ezért vagyona nagy része nem csak technológiai cégekben, hanem széles körben diverzifikált porfóliókban tartja.

A 91 éves Buffett egyébként régóta azt tanácsolja, hogy a befektetők diverzifikált indexalapokba fektessenek, mivel azok "gyakorlatilag mindig célszerűbbek".

A Berkshire egyébként egy csőd szélén álló textilipari társaság volt 1965-ben, amikor Buffett átvette annak irányítását. Jelenleg összesen 90 társaságban van részesedése, köztük a Geico nevű biztosítási társaság és a BNSF nevű vasúti cégben. Buffet korábban már volt a világ leggazdagabb embere a Forbes magazin számításai szerint, azonban az évek során jó pár olyan cégvezető-cégtulajdonos lekörözte, akik cégeinek részvényárfolyama hevesen emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!