A kereskedés lezárta után a Dow Jones Ipari Átlag (DJIA) és az S&P 500-as index szinte az előző napi záróértéken állt, előbbi 0,01 százalékos veszteséget mutatva 10 466 ponton, utóbbi 0,01 százalékos plusszal 1102 ponton. Az S&P 500, igaz hajszálnyival, de így az 1100-as fontos pszichológiai szint felett tudta zárni a hetet. A Nasdaq Composite mutatója viszont ennél "jelentősebb", 0,1 százalékkal 2255 pontra erősödött a kereskedés végére.

A várakozásoktól kissé elmaradó második negyedéves amerikai GDP-adat miatt kezdéskor a mutatók éles zuhanást mutattak, ezt még erősítette a  Michigan egyetem által publikált amerikai fogyasztói hangulat index, amely ugyan a vártnál valamivel jobb lett, de jelentős visszaesést mutatott az előző hónaphoz képest. A bejelentést követően a DJIA 0,27 százalékkal, a Standard and Poor's 500 0,34 százalékkal, a Nasdaq Composite 0,42 százalékkal esett.

A fordulaot a chicagói beszerzésimenedzser-index hozta: a feldolgozóipari adat a várt eséssel szemben emelkedett.

A Dow indexét pénteken a Merck húzta a negatív zónába: a gyógyszeripari cég profitja 52 százalékkal esett, a fő termékeinek értékesítési adatai elmaradtak az előző negyedéviektől, a bevétele pedig a Wall Street-i becslések alatt maradt. A cég emellett csökkentette az idei profitvárakozásait is. A Merck-papírok 1,7 százalékkal olcsóbbodtak a gyorsjelentés közlése után.

A Dow legjobban teljesítő vállalata a Home Depot volt, a cég papírjai 1,6 százalékkal drágultak. Ezt az Alcoa és a Boeig követte 1,4-1,4 százalékos emelkedéssel.

Pénteken jelentett a Chevron is, az amerikai olajcég a második negyedévben megháromszorozta a nyereségét, amely ugyan felülmúlta a várakozásokat, a bevétele azonban az elemzői várakozások átlaga alatt maradt, ami 0,7 százalékkal lenyomta a részvényeinek árfolyamát.

A hét egészét tekintve a Dow 0,4 százalékos nyereséggel, az S&P 500 0,1, a Nasdaq pedig 0,7 százalékos veszteséggel számolhat. 

A hónap egészére a Dow 7,1 százalékos pluszt mutatott fel, ezzel április óta az első nyereséges hónapot zárta, ami egyben tavaly július óta a legnagyobb emelkedést is jelenti.

Az S&P és a Nasdaq egyaránt 6,9 százalékos pluszt könyvelhet el júliusra, amely mindkét mutató esetében április óta az első pluszos hónapot jelenti. Az S&P 500 indexnek ez tavaly július óta a legjobb hónapja, míg a Nasdaq mutatója március óta nem erősödött ekkora mértékben.



 



 

    

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!