Fordulat a magyar piacon - eltemetik a forintot

Nagyot romlott egy hónap leforgása alatt a befektetői hangulat a magyar részvényekkel kapcsolatban, de ez akár még jó jel is lehet. A forintot tartják a legsérülékenyebbnek a befektetők − derül ki a ZEW−Erste friss felméréséből.
Lovas-Romváry András, 2013. február 25. hétfő, 07:07
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Hatalmasat romlott a befektetői hangulat a BUX indexszel kapcsolatban, legalábbis ez derül ki a német ZEW intézet és az Erste Bank friss felméréséből. A megkérdezett 75, régióval foglalkozó pénzügyi szakértő és befektetési alapkezelő 57,1 százaléka ugyan még mindig úgy véli, féléves távlatban emelkedhet a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, ez mindössze 4,5 százalékponttal marad el a januárban mért szinttől, azonban az ezen az időtávon áresést várók aránya nagyot ugrott, 13,5 százalékponttal 25 százalékra emelkedett. Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa 2,3-re csökkent egy hónap leforgása alatt, ami már egy jóval kiegyensúlyozottabb érték a januárban mért elképesztően magas, 5,8-es értéknél. (Utóbbihoz hasonlót utoljára 2007 nyarán regisztráltak a felmérés készítői, az index az azt követő valamivel több mint egy év során értékének kétharmadát veszítette el.) A BUX az előző felmérés elkészülte óta mintegy 4 százalékot veszített értékéből, a gyors hangulatromlás egyébként az ellentét-analízis hívei szerint elvileg jó jel is lehet, azonban a mostani értékek még nem tekinthetőek szélsőségesen alacsonynak.

Bár leheletnyit javult a magyar gazdaság jelenlegi állapotának megítélése, azonban a szakemberek túlnyomó többsége még mindig kiugróan rossznak tartja azt. A felmérésben a válaszadók nettó 67 százaléka szerint rossz a hazai gazdaság jelenlegi helyzete, ezzel Magyarország ismét a legrosszabb pontszámot kapta a régióban; ez azonban nem nagy újdonság, hiszen így van ez hosszú hónapok óta.

A kilátásoknál romlott a helyzet, a januári, nettó közel 29 százalék után már csak nettó 25,7 százalék vár javulást a magyar gazdaságtól, ebből a szempontból nálunk rosszabb helyzetben a lengyel és a szlovák gazdaság van. Az inflációs kilátások a várakozások alapján javultak, immár a szereplők nettó 29,4 százaléka várja a pénzromlás ütemének lassulását Magyarországon. A kamatvárakozások viszont élesen szétszakadni látszanak, nettó 50 százalék a rövidebb lejáratú forintkamatok csökkenését várja a jövőben, ugyanakkor immár nettó 36,4 százalék szerint a hosszabb lejáratú forintkamatok emelkedni fognak a jövőben.

A pénzügyi szakemberek nagyon borúsan látják a forint jövőjét is. Nettó 9,7 százalékuk szerint a magyar deviza túlértékelt a jelenlegi szinteken az euróval szemben, s további gyengülés várható tőle, ezzel a forint a legrosszabb kilátásokkal rendelkezik a felmérésben részt vevők szerint a régiós devizák közül, az összes többi esetében ugyanis az euróhoz képesti felértékelődést várnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

malkom, 2013.02.25 12:04

A legegyszerűbb dolgokat szokták az emberek a legnehezebben felfogni, ez jelenleg abban áll, hogy a mostani egy nem beszámítható kormányzat. A múlt emlegetése nem releváns, mert az előző kormányzatok kivéve a fideszest legalább beszámíthatóak voltak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2013.02.25 11:53

@ingyen:
Igen, de amíg a fidesz csak annyi hitelt vesz fel, hogy az adósságráta így is csökkenjen, addig az maxon a nyolc éve alatt évente átlagosan jóval több mint 3%-al növelte évente. Dilletánsak nem kérdés.l, ha visszajönnek az E14 segítségével, akkor pártot év és garantált a 100%-os ráta. Aztán majd ráfogják megint a nyuszira, még area, hogy igazából ez így jó. Az e14 pedig szépen eltűnik mint a centrum párt, mivel csak az mszpnek gyűjti a szavazatokat.
A sok bírka még marad a fidesz-mszp rezsim váltokazásánál és nem ért miért tart itt az ország.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2013.02.25 10:13

@2gyerek:

az mszp és a fidesz.
együtt találták ki/tartották fenn a pazarlást. támogatott lakáshitel, 13. havi nyugdíj, 2*100 napos program, nemleszgázáremelés, mol részvény 500md-ért, stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

2gyerek, 2013.02.25 08:04

@lacilacilaci: És vajon kik a felelősek a sok tartozásért?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lacilacilaci, 2013.02.25 07:51

Sok a tartozásunk, ha nem akarunk vagyonunkkal fizetni,akkor munkánkat kell eladni, Kínának pedig csak olcsón lehet eladni. Megnézem én melyik régiós deviza értéke emelkedik?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html