A tegnapi New York-i kereskedésben 27 százalékkal 143 dollár fölé ugrott a részvényenként 130 dolláros ajánlat visszautasításának hírére a Potash-papírok árfolyama, de a szektortársak részvényei is drágultak. Eközben a BHP jegyzése közel két százalékkal süllyedt. A BHP nem adja fel, a Potash vezetőségének visszautasítása láttán ellenséges ajánlatot tett.

A kikosarazott BHP Billiton elnöke, Jacques Nasser szerint a készpénzes ajánlat, amely 32 százalékos prémiumot kínál a harmincnapos tőzsdei átlagárhoz képest, igen vonzó lehet a részvényesek számára, így a cég úgy döntött, hogy közvetlenül hozzájuk fordul. A társaság számára meg is vannak a hitelforrások a kálisó-gyártó megszerzéséhez: ennek összegét a BHP 43 milliárd dollárra taksálja.

A felvásárlási ajánlat feltétele, hogy a BHP megszerezze a Potash részvényeinek és a szavazati jogok több mint felét. A cég azt tervezi, hogy az ajánlat október 20-tól él majd.

A Moody's Investor Service mindenesetre nem nézi jó szemmel a BHP törekvéseit. A hitelminősítő még az ellenséges ajánlat közzététele előtt azt közölte, hogy akár a leminősítéssel fenyegető felülvizsgálat alá is helyezheti a BHP besorolását, ha az formálisan is ajánlatot tesz.

A Potash első embere, Bill Doyle szerint a BHP akciója rosszul leplezett kísérlet arra, hogy kiaknázza a társaság tőkepiaci értékelésben rejlő anomáliát. A társaság igazgatósága szerint ugyanis a BHP ajánlata teljességgel alulértékeli a céget, és nem tükrözi sem a társaság által elfoglalt pozíciót a stratégiailag létfontosságú iparágban, sem pedig a vállalat remek növekedési kilátásait.

A Potash vezetése úgy véli, részvényeseiknek el kell utasítaniuk az agresszív felvásárlási szándékot, hiszen a kérő számottevően kevesebbet kínál, mint amennyi a cég valódi belső értéke. A műtrágyaipar ugyanis épp csak kilábalóban van a globális gazdasági válságból, a globális élelmiszerkereslet pedig folyamatosan nő, ami vonzó működési környezetet teremt az egész szektornak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!