BUX
38240

Fordulat előtt állunk - hatalmas bukás jöhet

Nagyon pesszimistává váltak a JPMorgan elemzői a részvénypiaccal kapcsolatban. Úgy vélik, az amerikai recesszió kialakulásának esélye már egy háromhoz, s ha bekövetkezik, a tőzsdék 30 százalékot is eshetnek.

Napi.hu, 2016. március 4. péntek, 12:24

Egy hónappal ezelőtt az évek óta tartó bikapiacon első ízben a vételi ajánlás helyett semleges minősítést adtak a részvénypiacnak a JPMorgan szakértői, most tovább romlott a véleményük a tőzsdék kilátásaival kapcsolatban. A zerohedge.com tudósítása szerint a bank stratégái friss elemzésükben immár alul súlyoznák az amerikai és a globális részvényeket is, a kínai részvénypiacot, a gázt, az olajat, a rezet, ugyanakkor meglepő módon egyértelmű vételi ajánlást adtak az aranyra.

Úgy vélik, annak az esélye, hogy az amerikai gazdaság recesszióba süllyedjen az idén egy a háromhoz szintre emelkedett. Azonban ami még ennél is rosszabb, hogy ha elkerülné a recessziót, még akkor sem várható szerintük az amerikai vállalati szektortól kiemelkedő eredménynövekedés.

Ennek mértéke úgy vélik, idén átlagosan nem haladja majd meg a 10 százalékot, s ez nem indokolja, hogy a részvénypiac árazása a mostani szintekhez képest emelkedjen. Viszont ha mégis bekövetkezne a recesszió, akkor az a részvényárfolyamokban könnyen 30 százalékot is elérő visszaesést okozhatna.

Szerintük az elmúlt három hétben kibontakozott emelkedő hullámot éppen ezért érdemes lehet eladásokra felhasználni. Ugyanakkor a magas minősítésű amerikai vállalati kötvények hozama jelenleg elég magas, ezekből szerintük érdemes lehet vásárolni.