BUX
38240

Fordulat jöhet a napszemüvegfronton

Egyesül a világ legnagyobb szemüveggyártója, az olasz Luxottica és a világ vezető szemészeti cége, a francia Essilor. A piac örült a hírnek.

Napi.hu, 2017. január 16. hétfő, 14:37

Hatalmas, mintegy 46 milliárd eurós egyesülésről állapodott meg a világ vezető szemüveggyártója, az olasz Luxottica (többek között a Ray-Ban és Oakley szemüvegeket is ők gyártják) és a világ szintén egyik legnagyobbjának tekinthető lencséket gyártó cége, a francia Essilor. Az európai vállalatok történetében is hatalmasnak tekinthető tranzakcióval létrejövő cég éves forgalma a meghaladhatja a 15 milliárd eurót.

Végre a két termék, amelyek természetesen kiegészítői egymásnak, a keretek és lencsék tervezése, gyártása és forgalmazása egy fedél alatt történik majd - kommentálta az üzletet a Luxottica 81 éves alapítója, Leonardo del Vecchio a Reuters tudósítása szerint. Mindkét cég részvényárfolyama emelkedett a hírre a délelőtti órákban, az olasz cég papírjai 8,5 a franciáé 13 százalékkal ugrott.

A két cég vezetői szerint az egyesülés után mindkét társaság jobb pozícióba kerül, hogy kihasználhassák a globális piacon kínálkozó lehetőségeket. Becsléseik szerint a szemüvegpiac éves forgalma világszerte 95 milliárd dollárra tehető, növekedését a populáció elöregedése és az serkenti, hogy a latin-amerikai és az ázsiai országokban egyre nagyobb arányban törődnek az emberek az egészséges látással. Úgy vélik, az egyesülés összesen 400-600 millió eurós éves megtakarítást jelenthet a két cégnek a szinergiákat figyelembe véve.

Az új cég, a párizsi tőzsdén jegyzett EssilorLuxottica elnöke és vezérigazgatója Del Vecchio lesz. Ő két évvel ezelőtt tért vissza az olasz cég aktív irányításába, miután 10 évig csak a háttérből követte a Luxottica körüli fejleményeket - írja a hírügynökség. A legnagyobb részvényes is del Vecchio családi cége, a Delfin marad, 31 és 38 százalék közötti részesdéssel.

A két cég már évekkel korábban egyeztetett a lehetséges egyesülésről, 2014-ben azonban a tárgyalások félbe szakadtak. Nem tudtak ugyanis megegyezni az új cég irányításának kérdéseiről.

Mindkét cég úgy látja, bőven van tere a növekedésnek piacaikon, becsléseik szerint ugyanis jelenleg világszerte mintegy 2,5 milliárd ember szorulna még látáskorrekcióra.