Fordulat jöhet, itt az új jelentés

Tavaly zsinórban negyedik éve esett a globális aranykereslet az Arany Világtanács jelentése szerint. A negyedik negyedévben azonban már pozitív fordulat volt tapasztalható.
Napi.hu, 2016. február 12. péntek, 14:17
Fotó: Reuters

Tavaly immár zsinórban negyedik éve esett a globális aranykereslet az Arany Világtanács (WGC) jelentése szerint. A nemesfém iránti keresletre leginkább a globális gazdaság lassú növekedése nyomta rá a bélyegét, s ezt nem tudta ellensúlyozni a kínai tőzsdei összeomlás nyomán megnövekedett kereslet sem.

A globális aranykereslet tavaly 4212 tonna volt, ez enyhe, 0,3 százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest - írja a Financial Times. Az arany iránti globális kereslet utoljára 2011-ben tudott emelkedni, az európai adósságválság, illetve az amerikai államadósság S&P általi leminősítésének évében. Kínában, a világ legnagyobb aranykeresletét generáló országában az ékszeripari kereslet 3 százalékkal esett vissza. A fizikai arany iránti kereslet azonban ennek ellenére, 2 százalékkal tudott itt nőni tavaly, Indiában pedig egy százalékkal, 849 tonnára.

Az arany árfolyama 2011 óta dollárban számolva 37 százalékkal esett. A folyamatos árfolyam lemorzsolódás nyomán a befektetők trendszerűen vonták ki pénzüket tavaly is az aranyba fektető tőzsdén jegyzett befektetési alapokból (ETF). Az ETF-ek tavaly összesen 133,4 tonna aranyat értékesítettek, mintegy 5 milliárd dollár értékben.

A keresletnövekedés elérte a 15 százalékot

Ugyanakkor az aranytól való elfordulás négyéves trendje a tavalyi negyedik negyedévben már fordulni látszott - írja a jelentés. A negyedik negyedévben az arany iránti globális kereslet már 15 százalékos növekedést mutatott 2013 azonos időszakához képest.

A kereslet stabilizálódásának segítséget adott a jegybankok részéről élénkülő kereslet. A tartalékaik diverzifikációját kereső központi bankok tavaly összesen 588 tonna aranyat vásároltak, ez enyhe emelkedés a 2014-es 584 tonnához képest. A legnagyobb vásárló az orosz jegybank volt, összesen 200 tonnával növelte tartalékait, ebből 141 tonna beszerzése a második félévre jutott. Az orosz jegybank volt egy évvel korábban is a piacon a legnagyobb ilyen típusú vásárló.

A jegybankok aranyvásárlásainak mennyisége egyébként a WGC szakértőit is meglepte, ők a CNBC tudósítása szerint inkább 400-500 tonnával számoltak tavalyi előrejelzésük készítésekor. A tavalyi adat azt mutatja, hogy a jegybankok részéről 2010 óta tapasztalt trend, amely szerint egyre több aranyat vásárolnak, változatlanul érvényben van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2016.02.12 16:48

A gazdasági sajtó évek óta lehúzza az aranyat, pedig az a legtutibb tartás.
Az Unió most szívatja meg az oroszokat, ha hirtelen lehúzza az 500 euróst. Aki nem teszi át másba, az megszívja. Aki nem kezd aranyat vásárolni belőle, az gallyra megy.
Az aranynak nemcsak az az értéke amit a piac beáraz, hanem saját maga az értéke.
Lehetett évekig fikázni az aranyat mint befektetés, akkor is az volt a legstabilabb, és az arany hozott is. Ha néha jobb volt az olaj meg a gyógyszeripar, attól még az arany maradt az abszolút első.
Ha meg baj van, a kézzel fogható arany segít. A gyógyszerrészvényt mutogathatod, azért nem adnak életet, vagy kaját ha baj van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html