BUX
38667

Fordulat OTP-fronton: egyre többen hisznek emelkedésben

Számottevő mértékben csökkent az amerikai alapkezelők által nyitott, az OTP papírjaira vonatkozó short-pozíciók mennyisége.

Mezősi Tamás, 2010. augusztus 12. csütörtök, 13:49

A Bloomberg által közölt adatok szerint a bankrészvények esése esetén felértékelődő pozíciók száma közel mintegy 15 százalékkal, 1,6 millió darabbal csökkent, s másfél hónapja először számuk ismét tíz millió alá esett. Az adatok a július végi állapotot tükrözik, azokat ugyanis - hogy ne okozzanak túl nagy piaci zavart - csak két hét késéssel hozzák nyilvánosságra.

A shortzárásoknak (vételeknek) meg is lett az eredménye, a pótlólagos kereslet (mely az időszak forgalmának mintegy 4-5 százalékát jelentette) az OTP árfolyamát 4800 forintos szintről 5600 forint fölé hajtotta. A hónap végén nyitva lévő 9,5 millió részvénynek megfelelő pozíció a szabad közkézhányad valamivel kevesebb, mint 5 százalékát jelenti.

Shortüzletet persze nemcsak azért köthetnek a befektetők, hogy egy adott papír eséséből profitáljanak, elképzelhető, hogy az más pozíciók fedezésére szolgál. Az OTP shortállományából a jelek szerint mintegy ötmillió darab ilyen, az árfolyammozgástól függetlenül meglévő befektetés lehet. (Népszerű megoldás volt például az OTP átváltható kötvényeit fedezni ily módon. Egy kötvény megvásárlásával és egy OTP-short nyitásával ugyanis a befektető kizárta a részvényárfolyam ingadozásából adódó kockázatokat, pozíciója értéke csak a kötvény hozamától függött.)