A részvények több mint négyötödének jelenlétében fogadta el a Masterplast éves közgyűlése a társaság tavalyi beszámolóját. A főként homlokzati hőszigetelő-elemeket és különféle építőipari anyagokat gyártó társaságcsoport tavaly stagnáló árbevétel mellett 18 százalékkal növekvő EBITDÁ-t (pénzügyi tételek és amortizáció nélküli eredményt) ért el, adózás előtti eredményét az ukrán gyártóberuházásra képzett egyszeri értékvesztés rontotta. Az idei év tekintetében optimista a menedzsment, aki azt is szeretné elérni, hogy a Masterplast részvények mielőbb a prémium kategóriában foroghassanak.

Az új lakóépületek piacán a csoport főbb országainak többségében, akárcsak a felújítási piacon stagnálás volt a jellemző 2014-ben. A 2013-ban bevezetett kereskedelempolitikai változások (árrésnövelés, a kiszállítási költségek hangsúlyosabb figyelembe vétele) meghozták gyümölcsüket, az árbevétel-arányos EBITDA 6 százalék fölé emelkedett, az egy évvel korábbi, - egyszeri bevételek nélkül számított - 3,9 százalékos szintről.

A jelentős részarányt képviselő hazai piac forgalma alig növekedett (+3 százalék), a második legfontosabb piacon, a románon viszont 27 százalékkal csökkent a forgalom, igaz magasabb árrésarányt sikerült elérni. Ukrajnában a politikai, gazdasági helyzet miatt 15 százalékkal csökkent a forgalom, de ez abszolút értékben magasabb árrést jelent. Szerbia enyhén, 4 százalékkal növekedett. A szabadkai EPS és a káli üvegszövetgyár gyár termelése emelkedett, a romániai gyár pedig kisebb kapacitás melletti takarékosabb működést folytatott.

A reorganizáció eredményeként jelentősen, 15 százalékkal csökkentek a vállalatcsoport személyi ráfordításai,a létszám 12 százalékkal mérséklődött.

A javuló kintlévőség-állomány következtében 306 ezer euróval csökkent a hitelezési veszteség, az ukrajnai körülményekre való tekintettel a társaság újrakalkulálta a felfüggesztett EPS és ragasztó ukrán gyár megtérülését és 809 ezer eurós, egyszeri értékvesztést számolt el 2014-ben. A fentiek eredményeként a csoport üzleti tevékenységének 2014-es eredménye 2,72 millió euró lett - egyedi tételek nélkül 3,52 millió euró - szemben a 2013-as bázis -2,68 millió - a 2012-es tűzkár után kapott kártérítés bevétele nélkül 1,62 millió euró - nyereségével.

A pénzügyi veszteség 174 ezer euróval nőtt tavaly a bázishoz képest, elsősorban az ukrán és orosz deviza gyengülése következtében. A csoport adózott eredménye tavaly 766 ezer euró - egyedi tétel hatása nélkül 1,57 millió - nyereség volt.

A menedzsment várakozása szerint az idei év a fordulat éve lehet, 2014-ben Magyarországon 30,6 százalékkal, Bulgáriában 29 százalékkal, Lengyelországban 14 százalékkal nőtt kiadott építési engedélyek száma, amely optimizmusra ad okot. A hazai helyzetre azonban jellemző, hogy továbbra is 10 ezer alatti engedélyről beszélünk, a "normál üzletmenetet" 20 ezer feletti lakás építése jelentené. Reményeik szerint 2015-re további javulást sikerül elérni árbevétel-arányos EBITDA tekintetében.

Ukrajnáról szólva Tibor Dávid vezérigazgató (képünkön) hangsúlyozta, hogy ez a társaság 3.-4. legerősebb piaca, a kintlévőség-állományt 2 millió dollárról félmillió dollárra szorították le. A versenytársak ezen a piacon megtizedelődtek, a helyi szereplők az ukrán devizakorlátozások miatt nem jutottak devizához, számos külföldi egyszerűen elhagyta a piacot. Az ukrán gyárból az értékesebb vadonatúj berendezést kockázatcsökkentési okokból visszaadták a szállítónak, 2016. végéig érvényes visszavásárlási opció mellett. Véleménye szerint a kelet-európai piac szempontjából a körülmények normalizálódása esetén a nyugat-ukrajnai gyár jó ellátási pont lehet. Az elmúlt hónapokban bejelentett ukrajnai lakossági gázáremelés mindenestre a cég szempontjából pozitív, a lakosság szigetelési céljából EU-s forrásból támogatást is kaphat.

A közgyűlés az alaptőke felemelésére az Igazgatóságot nem hatalmazta fel, a korábbi, 2016. februárig érvényes felhatalmazás marad érvényben. Tibor Dávid szerint az idei elsődleges cél a Masterplast számára a prémium kategória megcélzása.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!