Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyot esett a befektetők szemében a német részvénypiac népszerűsége az év eleje óta - derül ki a Bloomberg összefoglalójából. Míg a DAX német részvényindextől az év elején az elemzők még átlagosan 11 664 pontos értéket vártak az év végére, addig ez a szám mostanra 10 569 pontra csökkent, ami éves szinten 1,6 százalékos csökkenésnek felelne meg. Ha bejönne a jóslat, akkor a német részvénypiac idén az első veszteséges évét zárná 2011, az európai adósságválság óta.

A hírügynökség szerint a német részvénypiacot elsősorban a vállalati nyereségek oldaláról fenyegeti komolyabb veszély. A német részvényeket korábban azért preferálták, mivel úgy tűnt, az exportvezérelt német gazdaság meglehetősen jól viseli az eurózónában tapasztalt meglehetősen lanyha fellendülést. Az elemzők most pont emiatt lettek pesszimistábbak a német cégekkel kapcsolatban, mivel  most már a globális növekedési kilátások is sokat romlottak, ráadásul az euró korábbi gyengülő trendje megtorpant, s enyhe erősödésbe váltott, ez tovább rontja az exportorientált cégek növekedési lehetőségeit.

Bár a DAX indexnek többet sikerült emelkednie a februári mélypont óta, mint a 600 legnagyobb európai tőzsdei cég részvényeit tömörítő Stoxx Europe 600-as indexnek, a Bloomberg szerint a befektetők egyre inkább aggódnak, a romló növekedési kilátások behúzhatják a féket a német piacon.

A DAX index
Kép: www.markers.hu


Még ha később szerencsés módon alaptalannak is bizonyulnak az aggodalmak, a kilátások akkor is elég rázósnak tűnnek. A DAX-ot elsősorban most a globális események mozgatják, az indexben szereplő cégek exportkitettsége magas a globális gazdasági ciklusoknak, s ott bizony nincsenek meg a feltételei a növekedésnek - mondta Ralf Zimmermann, a Bankhaus Lampe AG frankfurti stratégája. A piac a jelek szerint egyetért vele, a Bloomberg szerint az opciós árazások alapján olyan drága jelenleg a német részvények áresése ellen fedeznie magukat a befektetőknek, mint utoljára tavaly májusban.

Ráadásul eddig nem nagyon hatott a német befektetői bizalomra sem az Európai Központi Bank (ECB) egyre lazább monetáris politikája. Az a felmérések szerint 2014 óta a legalacsonyabb szinten áll, ennek most két oka is van elemzők szerint. Az egyik, hogy az ECB lazítási lépései ellenére az euró nem tudott gyengülni a dollárral szemben, mivel közben a Fed a korábban vártnál kisebb mértékben szigoríthat idén. Másrészt a kínai gazdaság növekedési üteme is évek óta nem látott szintre csúszott vissza. Márpedig Németország két legnagyobb külkereskedelmi partnere az Egyesült Államok és Kína.

Ugyanakkor persze vannak optimista elemzők is. Ők leginkább azt emelik ki, hogy a DAX index relatíve olcsónak tekinthető átlagos, 12,3-as előretekintő P/E (árfolyam/nyereség) hányadosával. A német piac - a Bloomberg adatai alapján - ezt a mutatót nézve jelenleg olyan olcsó a Stoxx 600-as indexhez képest, amilyen az elmúlt 11 éve nem volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!