BUX
40021

Fordult a trend, megint beindultak a vásárlások

Hosszú idő után ismét fantáziát látnak az amerikai részvényekben a befektetők, az amerikai részvényalapokba 9 hete tartó tőkekivonás után nettó 4,6 milliárd dollár tőkebeáramlás érkezett - írja a Financial Timesra hivatkozva a portfolio.hu.

portfolio.hu, 2016. március 11. péntek, 08:54

Ismét ráugrottak az amerikai részvényalapokra a befektetők, a március 9-ével záruló héten az alapokba 4,6 milliárd dollár tőke áramlott, ezzel megtört a sorozatban 9 hete tartó kiáramlás. A Lipper adatai szerint az említett kiáramlással az alapokból közel 50 milliárd dollárnyi tőke távozott. A részvényalapok iránti növekvő érdeklődést részben az magyarázhatja, hogy az olajár stabilizálódni tudott. Ez arra utalhat, hogy a legrosszabb talán már mögöttünk van, ami több befektetőnél is okot adhatott a visszaszállásra.

Emellett az amerikai részvények teljesítménye is meggyőzhette a befektetőket arról, hogy vásároljanak, azt követően, hogy az év eleje óta az amerikai részvények 11 százalékot estek, az utóbbi időben látványos ralit produkáltak. Ezzel az év eleje óta mutatott teljesítmény már csak 3 százalékos csökkenés. Ezzel szemben a német, az olasz és a japán részvények jelenleg is több mint 10 százalékkal vannak alacsonyabban az év eleji szintekhez képest. A tőke nagy része azokba az alapokba érkezett, melyek amerikai részvényekbe fektetnek, ezek összesen 3,4 milliárd dolláros tőkebeáramlással szembesültek. A nemzetközi piacokon befektető amerikai részvényalapokba 1,1 milliárd dollár érkezett. A kötvényalapokba 5,8 milliárd dollárt invesztáltak a befektetők, ebből 1,8 milliárd a bóvli kötvényekbe fektető alapokba áramlott.