Most kell eurót venni az esetleges nyaraláshoz – tanácsolja az Equilor vezető elemzője, Varga Zoltán a Világgazdaság cikke szerint. Úgy véli, hogy a 358 forint körüli euróárfolyam egyfajta csúcs lehet, ehhez képest erősödésre nincs érdemi esély, és a nyarat egy laposan gyengülő trend jellemezheti a közös pénzzel szemben.

A pénteki magyar inflációs adat – amely 3,7 százalékos árindexről és 3,1 százalékos maginflációról szólt – az elemző szerint nagyjából megegyezik a konszenzussal, és semmilyen lépésre sem kényszeríti a jegybankot. Varga Zoltán szerint az inflációs adat publikálása utáni enyhe, 80 fillér körüli forintgyengülést néhány nagyobb megbízás is okozhatta

Forinterősödéssel számol viszont a KBC Equitas vezető elemzője, Cinkotai Norbert. Szerinte az utóbbi két évben tapasztalt forintgyengülés oka alapvetően az a globális világgazdasági sokk, amelyet a koronavírus-járvány idézett elő. A gazdaságok nyitásával a befektetők szakítanak a pandémia miatti extrém kockázatkerüléssel, így a feltörekvő piaci eszközök fokozódó népszerűségére lehet számítani, amiből profitálni fog a forint is.

Ugyanakkor az elmúlt hetekben tapasztalt forinterősödés nem jelenti a hosszú távú trend megfordulását, ahhoz ugyanis jegybanki támogatásra is szüksége lenne a hazai devizának. A szakértő szerint a nemrég tapasztalt gyengülés – a negatív történelmi csúcs megközelítése – is túlzó volt, és úgy véli, hogy hónapokon belül a 345–350 forintos sávba kerülhet a forint az euróval szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!