Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eurót reggel hét órakor 384,01 forinton jegyezték az előző esti 383,20 forint után, a dollár jegyzése 354,47 forintra emelkedett 352,33 forintról, a svájci franké pedig 386,88 forintra 385,09-ről.

Péntek reggeli jegyzésén a heti kezdéshez képest 3,6 százalékkal áll erősebben a forint az euróval, 4,8 százalékkal erősebben a dollárral és 3,6 százalékkal erősebben a svájci frankkal szemben.

Az év első két hónapjában hosszú gyengülő szakasz után végre erősödő trendbe került a forint, melynek során egyre magasabb lokális mélypontok és csúcsok alakultak ki (euróban értelemszerűen egyre alacsonyabbak) a grafikonon. Az utolsó erősödési hullámban már volt, amikor csak 372 forintot kellett adni egy euróért, de utána hirtelen eltűntek a vevők.

Bankcsődök hatása, szövetségesi huzavona

Az ok alapvetően először az SVB amerikai bank csődje volt, amely 2008-as emlékeket idézett a befektetőkben, és persze megindult a betétkivonás az évek óta botrányokkal és veszteséggel küzdő svájci székhelyű, de globális működésű Credit Suisse nagybankból. Mint ismert, a bankot végül pánikszerűen, a svájci törvények gyors átírásával kellett eladni a legnagyobb svájci banknak.

 

Meg is kapta az ütést

Gyors ütemben folytatódott délelőtt a forint esése a bankközi piacon a romló külpiaci hangulat mellett. Továbbra is fokozott a piaci idegesség a nagy európai bankok miatt, ami igencsak volatilissá teszi a forint árfolyamát. 11 órakor az euró árfolyama 388 forint környékén tartózkodott, reggel még 384 forint volt.
Kép: Trading view

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Kövesse az Economx.hu-t!

Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon, Redditen vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!