Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt napokban a forint látványosan kitört az euróval szemben a korábbi hónapokban megszokott 320-325-ös sávból, és 318 alá szaladt az árfolyam - annak köszönhetően, hogy a jegybanki nyilatkozatok alapján küszöbön áll a szigorítás. Kérdés persze, hogy amit most látunk a forint árfolyamában, az egy tartós fordulat vagy csupán egy átmeneti fellángolás a gyengülő trendben.

Az infláció kétségtelenül gyorsul, hiszen az MNB által most irányadónak tekintett maginfláció decemberben 2,9 százalékra emelkedett, amire előbb-utóbb a jegybanknak is reagálnia kell. Ez a várt monetáris szigorítás pozitív erőként hathat a forintra, kérdés, hogy valóban megtörténik-e. Ráadásul a hazai fizetőeszköz árfolyamát ennél jóval összetettebb hatások mozgatják, így nem egyértelmű, hogy a keddi MNB-kamatdöntést követően is marad a most látott 318 forint körüli euróárfolyam -mondta Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Jelenleg a gyengülő árfolyam mellett szól, hogy a forintot korábban támogató folyó fizetési többlet csökken, és az is erősen kérdéses, hogy a jövőben hogyan változik az EU-ból kapott pénzek mértéke - többek között a brexit miatt. Eközben a világgazdaság egyértelműen lassul, ez pedig befolyásolja a látványos magyar növekedést is, ami a tartós szerkezeti változások helyett sokkal inkább ciklikus és egyedi okoknak köszönhető. Így a forint felértékelődése erősen rontaná az ország versenyképességét. Ugyanakkor nagyban lecsökkent az ország devizakitettségéből eredő árfolyamkockázat, a háztartásoknál gyakorlatilag eltűnt a devizahitel, és az állam is jelentősen csökkentette devizaállományát.

A keddi kamatdöntésnél a befektetők csalódhatnak, hiszen az MNB egyelőre nem fogja elsietni a kamatemelést, hanem inkább a nem-konvencionális eszközök fokozatos leépítésével fogja visszahúzni 2019 végére a rövid hozamokat a 0,9-1 százalékos szintekre. Így a még jóval a biztonságosabbnak tekintett cseh és lengyel kamatok alatt maradunk, ami miatt a forint továbbra is érzékeny marad a külső folyamatokra. Ha a világgazdaság lassulása pedig idővel hozzánk is begyűrűzik, a forint leértékelésével lehet majd segíteni a kifulladó növekedést. A befektetőknek ezért fokozatos euróvásárlással érdemes felkészülni a következő időszakra, és a síelésre készülőknek is érdemes mihamarabb megvenni az eurót - javasolja a befektetési szakember.

Nagy Márton MNB alelnöke január közepén a Euromoney bécsi konferenciáján erős üzenetet küldött a piaci szereplőknek arról, hogy az MNB közel került a monetáris szigorítás megkezdéséhez. Szavai szerint ugyanis amennyiben az adószűrt maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3 százalékot, az bizonyítékot jelentene az MNB számára, hogy az infláció tartósan elérte a jegybank célját.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!