Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Stabil maradt csütörtök reggel a forint árfolyama. Az 9 órás piacnyitás után 412 forint alá süllyedt az euró ára, a dollárt 420 forint körül jegyezték, a svájci frank már 418 alatt van, az angol font is alig 472 forint. Gyakorlatilag a jegybank múlt pénteki kamatemelése és bejelentései óta ezen a szinten van az árfolyam. 

"Csökken a volatilitás a forint piacán. Az utóbbi napokban csökkent a forint mozgása az euróval szemben és a tegnap elhangzott kormányzati és jegybanki nyilatkozatok sem mozgatták jelentősen az árfolyamot, így nem sikerült a 410-nél húzódó támasz tesztelése, ma reggeli is 413 forintot kell adni egy euróért, míg egy dollárért 422 forintot és 22 fillért" - közölte ma reggel az Equilor.

"Az elmúlt két nap nem a forinterősödésről szólt, így tegnap már a 414 forintos szintek fölé került az euró/forint árfolyama is. Ugyan a 435 forint körüli csúcs egyelőre kellő távolságra van, de látható, hogy a dollár erősödésével nem tud mit kezdeni a magyar deviza, így ismét gyengülő pályára lépett. Még a pénteki MNB-döntés okozta erősödést nem adta vissza a forint, de technikai szemmel sem néz ki túl jól az euró/forint grafikonja, hiszen az 50 napos mozgóátlag környékéről alakult ki egy újabb fordulat" - tette ehhez hozzá a KBC Equitas. 

Tegnap a Portfólió konferenciáján Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke arról beszélt, hogy az MNB addig tartja magasan a kamatot, amíg nem javul számottevően Magyarország kockázati megítélése. Azért van szükség a nem konvencionális likviditásszűkítő eszközökre, mert jelentősen megnőtt a régió kockázati felára a földrajzi közelség és az energetikai kiszolgáltatottság miatt.

A beszédben nem történt új bejelentés, azonban pár pontosítás igen. A mai naptól nyújtják az energetikai cégeknek a devizaváltási szolgáltatást a tartalék terhére és ezt az év végéig vehetik igénybe a cégek. Fontos eleme volt a beszédnek a folyó fizetési mérleg hiányáról való értekezés, itt kifejtette, hogy az energetikai mérleg nélkül jelentős többletet mutat a mérlegünk és így a forinton való nyomás is enyhülhet. Azt is elmondta, hogy az előremutató reálkamat pozitív Magyarországon, azonban hozzátette, hogy az inflációs pálya még mindig bizonytalan, azonban egyre több jel utal arra, hogy 2023 első negyedévében bekövetkezhet az inflációs fordulat.

Továbbra is fontos a magas infláció letörése, hiszen ez jelentős akadályt képezhet a gazdasági növekedés szempontjából. Az energiaárak jelentős emelkedése hozzájárult az elszálló inflációhoz, valamint a folyó fizetési mérleg hiányához, így szerinte erre reagálnia kell a gazdaságpolitikának is. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!