Gyengült a forint hétfőn reggel nyitás után. Az euró ára 412 forint fölött van, a dolláré 415 fölött is járt, a svájci frank pedig kora reggel 429 fölött tetőzött. Mindhárom valutával szemben kevesebb, mint 1 százalékra van a történelmi mélyponttól a forint, ráadásul a szakértők nem is nagyon várnak érdemi fordulatot. 

"Sajnos minden a forintgyengülés irányába mutat, Jerome Powell beszéde miatt tovább erősödött a dollár, ráadásul jelentősen emelkedett pénteken a földgáz világpiaci ára. Az euró-forint árfolyamában 416,75-nél található ellenállás, míg 410,20-nál támasz. A dollár-forint technikai képe még rosszabb, 417 felett húzódik a történelmi maximum, melyet hamarosan megcélozhat, és át is törhet a jegyzés. Esetleges fordulatot a holnap délutáni MNB kamatdöntő ülés hozhat, de a 100 bázispontos kamatemelés lényegében be van árazva" - közölte az Equilor. 

A KBC Equities szerint is Powell beszéde volt a hét legjobban várt eseménye a piacokon, ugyanakkor a Fed elnöke nem tudott pozitív csalódást okozni a piacnak, negatívat már annál inkább. A Fednél továbbra is fontosnak tartják a monetáris szigorítást és az infláció elleni küzdelmet, Powell pedig külön kiemelte, hogy a történelmi tapasztalatok alapján nem szabad túl korán elkezdeni az újbóli lazítást. Ezek inkább héjább hangvételű üzenetnek számítottak így.

A beszédet követően ismét erősebb kamatemelési várakozások kezdtek árazódni a piacon, szeptemberre a 75 bázispontos emelés esélye is érdemben megnőtt, miközben a dollár ismét a paritás felé mozdult el az euróval szemben, a kockázatosabb eszközök árfolyama pedig csökkenésnek indult. Ma reggelre már az euró/dollár a paritás alá is csökkent, 0,9933 körül mozog az árfolyam.

"Nem igazán tud elszakadni a 410 forintos szintektől az euró/forint árfolyama, a forint gyengülésében jelentős szerepet játszhat a dollár erősödése, az uniós pénzekkel kapcsolatos egyezkedések, valamint az európai energiaválság. A holnapi kamatemelésre különösképpen figyelhetnek a befektetők, egy jelentősebb mértékű szigorítás akár erőt adhatna a magyar devizának. Jelenleg 412 forint felett jár már az euró árfolyama" - közölték a brókercég szakértői. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!