Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ahogy megírtuk, a péntek hajnalban véget érő EU-csúcson ugyan döntöttek az európai gázárak szabályozásáról, de valójában semmilyen konkrét, erőteljes döntés nem született. (Egyik ilyen döntés, hogy önkéntes a tagországok csatlakozása a közös uniós gázbeszerzéshez, így a magyar kormány is veheti tovább az orosz gázt hosszútávú szerződés keretében, szintén nem olcsón - a szerk.) Mindez igazán nem indítottak meg egyik irányba sem a devizapiacokat reggel, aztán délelőtt megindult az intenzív gyengülés.

Emellett szerepet játszhat az is, hogy szombaton rendkívüli kormányinfó lesz, ahol Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is felszólal. Az új tárcavezetőnek eddig olyan lépések bejelentése jutott, mint a különadók kivetése, tehát a piac egy komolyabb kormányzati intézkedésre számíthat.

Pénteken 14:30-kor már ez az erős gyengülés azt eredményezte, hogy az euróval szemben napon belül 1,6 százalék közeli volt a gyengülés, 415,1 fölé ment a váltás. 

Az euró ráadásul maga is nagyon gyenge: 0,75 százalék körül veszített a dollárhoz képest a Stooq.com. Ez is abba az irányba mutat, hogy a piacok elégedetlenek az EU-csúcs felemás gázár-szabályozási megoldásával.

A dollárhoz viszonyítva így még rosszabbul áll a forint 9,5 forintos gyengülés után 14:30-kor 427,5-ön állt. 

A svájci frank ennél kicsit lasabb ütemben, 1,15 százalékkal szakította le a forintot, 420,88-ig szökött fel a váltás.

A cseh korona 1,45, a román lej 1,75, a lengyel zloty 1,25 százalékkal erősödött a forinthoz képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!