Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A forint árfolyama jelentős mértékben emelkedett szerdán azt követően, hogy Matolcsy György parlamenti meghallgatásán az eszközvásárlások befejezéséről tett bejelentést - írja az MTI.

Az MNB elnöke közölte, hogy az infláció okán indított kamatemelési ciklus keretében tovább szigorítják a monetáris feltételeket, amíg az árindex növekedése nem közelít a középtávú, 3 százalékos célhoz. Mivel azonban az inflációt zömében külső tényezők gerjesztik, ezért a kamatemelés eszköze mellett lezárják az állampapír-vásárlási programot, és felülvizsgálják a Növekedési kötvényprogramot is - mondta Matolcsy György.

A forint az előző nap, kedden szintén erősödött, miután az MNB a kamatfolyosó két szélének emeléséről és aszimmetrikussá tételéről döntött, hogy további mozgásteret adjon a monetáris szigorításnak.

Kedden a forint 0,7 százalékkal erősödött az euróval, 0,8 százalékkal a dollárral és 0,6 százalékkal a svájci frankkal szemben, amit szerdán az euróval szemben 0,5 százalékos, a dollárral és a svájci frankkal szemben pedig 0,4 százalékos erősödés követett.

A hét eleji kezdéshez képest a forint szerda esti árfolyamán 1,8 százalékkal áll erősebben az euróval és a dollárral szemben és 1,3 százalékkal a svájci frankkal szemben. A hónap eleji kezdésnél azonban gyengébben áll, a három devizával szemben sorrendben 0,7 százalékkal, 2,9 százalékkal és 2,5 százalékkal.

A forint az elmúlt héten érte el idei leggyengébb árfolyamát mindhárom devizával szemben. Azóta 2,5 százalékkal erősödött az euróval, 3,2 százalékkal a dollárral és 1,8 százalékkal a svájci frankkal szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!