Kedden 350 forint alá is lement az euró ára a nemzetközi devizapiacokon. Folytatódott az az erősödés, amit hétfőn Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének nyilatkozata váltott ki, miszerint az inflációs nyomás miatt kamatemelést fontolgat a jegybank.

Az alelnök szavai szerint júniustól a monetáris politika új szakaszba lép a gazdaság újranyitásával. Az idei növekedés közel lehet a 6 százalékhoz és a jegybank adatvezérelten, de proaktívan, több lépésben igazíthatja a rövid kamatokat, hogy kezelje az emelkedő inflációs kockázatokat és a másodkörös hatásokat – mondta Virág Barnabás.

Már beárazták a kamatemelést

Megismételte, hogy az MNB az alapkamattal reagál a tartós inflációs kockázatokra, míg az egyhetes betéti kamattal a kockázatifelár-sokkokat kezeli. Virág elmondta, hogy a júniusi inflációs jelentés kritikus jelentőségű lesz, és már akkor sor kerülhet az alapkamat emelésére. Fokozatosan kivezetik a válságkezelő eszközöket, de a hosszú kamatok alacsonyan tartása érdekében a kötvényvásárlási program megmarad.

A bejelentés után az hazai deviza gyorsan, 1 százalék körüli mértékben erősödött és benézett a 352 forint/eurós szint alá is, ami öt hónapos csúcsot jelent, miközben a zloty és a korona jegyzése alig változott - írta az OTP Bank elemzésében. Erősödtek a kamatemelési várakozások, júliusig 20–25, idén decemberig 60–75, 2022-re 125–150 bázispontnyi emelést árazott be a piac.

"A régiótól elszakadva erőteljes forinterősödés volt tapasztalható tegnap, miután az MNB alelnöke kilátásba helyezte a kamatemelés lehetőségét. A forint több szintet is áttört tegnap, és ma reggel már 350 körül jegyzik az euró/forint devizapárt. A kamatemelés lehetősége ugyanis óriási fordulatot jelezhet a magyar monetáris politikában, hiszen az alapkamatot utoljára 2012-ben emelték fel, bár az 1 hetes betéti instrumentumon keresztül kisebb finomhangolás 2020-ban is történt" - közölte az Erste Befektetési Zrt. 

Emelkedtek az állampapírhozamok

Az állampapírpiacon laposabbá vált a hozamgörbe, az éven belüli referencia-hozamok 15-23, a 3-5 éves szegmens 10-20, a 10 éve feletti 2-8 bázisponttal került feljebb. Némileg emelkedtek a dollár és az euró hosszú hozamok is, de közel sem ekkora mértékben. Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy a hazai hosszú forward hozamok estek, tehát hitelesnek ítélte a piac a szigorításról szóló bejelentést. Virág Barnabás bejelentése egyúttal azt a különleges helyzetet idézte elő, hogy a lakossági lakáshitelek thm-je a legjobb konstrukcióknál alacsonyabbá vált, mint a tízéves állampapírok hozama. 

A swap görbe szintén laposabbá vált, a rövidebb futamidőkön 10-20 pontos emelkedésre került sor, a hosszabb hozamok nem, vagy alig változtak. Az is meglepte a piacot, hogy a megszokott 60-nál több, 69 mrd forint értékben vásárolt állampapírt az MNB a múlt héten. A hétfői FX swap tenderen a jegybank a lejáró mennyiségnek (152 millió euró/54 milliárd forint) ismét csak a felét fogadta el, így az állomány tovább csökken, immár 4 milliárd euró alá (a csúcson 7 mrd euró volt) - közölte az OTP. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!