Érdemes felkészülni a 350 forintos euróra? Itt van Matolcsy válasza

Nem adott egyértelmű választ Matolcsy György arra a kérdésre, érdemes-e felkészülni a 350 forintos euróra. A jegybank továbbra is az inflációs célt figyeli.
Herman Bernadett, 2019. szeptember 10. kedd, 15:56
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

"Meddig engedi még a Magyar Nemzeti Bank gyengülni a forintot?" - tette fel a kérdést Matolcsy György jegybankelnöknek Tóth Bertalan MSZP-s képviselő. A képviselő kérdésében azt is firtatta, érdemes-e felkészülnie a lakosságnak a 340 vagy 350 forintos euróárfolyamra. A kérdésnek külön aktualitást ad, hogy ma is történelmi mélypont közelében, 331,7 forint körül járt az euró ára.

A forint árfolyama az euróval szemben augusztus 28-án lépte át a 330 forintos lélektani határt, a dollárral szemben is közel került a mindenkori 302,5 forintos mélyponthoz. A képviselő által feltett kérdés óta ezt a szintet át is lépte a keresztárfolyam. Tóth Bertalan felhívta a figyelmet arra, hogy a tendenciák egyre jobban megkérdőjelezik az idei évi költségvetés egyes alapfelvetéseit, hiszen az Országgyűlés a 2019-es büdzsét úgy fogadta el, hogy december 31-én 311,3 forint/euró és 264,8 forint/amerikai dollár árfolyammal számolt, ami csak radikális forinterősödés és optimizmus esetén tartható reálisnak.

Az MNB a körülmények ellenére eddig azt kommunikálta, hogy "nincs hivatalos árfolyamcélja". A képviselő azt szerette volna megtudni, változott-e ez azóta? Ha pedig nem, akkor meddig engedi még gyengülni a jegybak a forintot?

Matolcsy György válasza nem hozott meglepetést. "A jegybanktörvény egyértelműen meghatározza, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása" - írta. A jegybanknak ennek megfelelően nincs árfolyamcélja. Matolcsy azt is hangsúlyozta, a jegybank nem kommentálja a forint árfolyamának rövid távú alakulásával kapcsolatos kérdéseket. A Monetáris Tanács minden, a makrogazdasági és pénzpiaci környezetben bekövetkezett változást az inflációs folyamatokra és az inflációs cél fenntartható elérésére gyakorolt hatása alapján értékel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nyugatos_szolasszabadsag, 2019.09.12 09:55

Csiki-csuki játékba szorult az internacionalista brancs. Mivel nagyrészt forintban vagyunk eladósodva, ezért bármeddig gyengítik a forintot, az egyben adósságelengedést is jelent a Magyaroknak, így Matolcsy és mi is nyugodtan alhatunk.
Ellenben ha elengednék a forint ütlegelését és erősödésnek indulna, akkor az eős forint mellett Orbán azonnal bevezetné az eurót, így tízezer milliárd forintokat nyerve a magyar nemzeti vagyonnak.

Ideje belátni nemzetellenes sz@rdarabok: sarokba szorultatok a saját játékotokban!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2019.09.10 17:11

erős euró, erős magyarország!
hajrá!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

geopapa, 2019.09.10 17:07

Ha még nem lenne mindenkinek világos: az MNB-nek nincs árfolyamcélja, de annak megvalósításán keményen dolgozik, és el is fogja érni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html