Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn bekövetkezett az, ami azért elég régóta várható volt, az euró forinttal szembeni árfolyama átvitte a pszichológiailag fontosnak tartott 400-as szintet, s egy időre meg is kapaszkodott ott, hogy aztán keddre egy kissé visszakorrigáljon. Az árfolyam 402,5 forinton érte el maximumát és zárásra csúszott csak 400 forint alá a kurzus.

A jó hír az, hogy talán a 400 forintos szint talán eléri azt az ingerküszöböt, amikor már az MNB is beavatkozik a forint túl gyors gyengülésének megakadályozása érdekében - az Erste Befektetési Zrt. elemzői például kedden és szerdán nem tartanak kizártnak verbális intervenciót , illetve később kamatemelést sem - s ezzel lassíthatja, sőt, rövid távon meg is fordíthatja a mozgás irányát. Van más elemző is, aki elképzelhetőnek tartja, ha a hangulat változik, akkor megtorpanás,  visszaerősödés jöhet. 

A rossz hír viszont az, hogy a forint hosszabb távú technikai képe alapján egy a jelenleginél jóval gyengébb árfolyam is elképzelhető.

Folyamatosan lépked felfelé az árfolyam

Az euró árfolyama a forinttal szemben a koronavírus-járvány első hulláma idején ugrott nagyot, egészen 370 forintig, s majd a következő közel két évet egy a nagyjából 345 és 370 forint közötti sávban való mozgással töltötte.

Ebből lökte ki – nem túl meglepő módon felfelé – az Ukrajna elleni orosz agresszió nyomán kialakuló negatív piaci hangulat ismét az árfolyamot, s az első körben az teljesítette is a korábbi sávozás szélességéből számolt 395 forint körüli célárfolyamot, sőt már akkor is néhány 10 fillérre megközelítette a 400 forintos szintet. Onnan aztán 370 forint alá korrigált vissza a kurzus, majd egy meredek trendcsatornában indult felfelé, s jutott el hétfőn a 400 euró feletti tartományba.

A kurzus az év eleje óta már kétszer pattant vissza a 400 forint közeli szintekről, s érdemes észrevenni, hogy valójában szignifikánsan most sem törte át.

A 402,5 forint ugyanis sem a technikai elemzésben szignifikánsnak tekinthető 3 százalékos mértékkel, sem pedig a 14 napos volatilitás 5 forintos mértékével nem haladja meg a márciusi, 399,58 forintos csúcsot, így technikai értelemben újabb csúcsról és kitörésről még nem lehet beszélni.

Az euró útja felfelé a forinttal szemben
Az euró útja felfelé a forinttal szemben
Kép: Napi.hu, stooq.com

Ugyanakkor hosszabb távon ha megtörténne a kitörés 410 forint fölé, akkor egy március óta kiépült emelkedő háromszög alakzat is validálódna.

Ennek magassága mintegy 30 forint, tehát ebben az esetben a mozgás további célját 428-429 forintra lehetne belőni.

Erős szint lehet a 400

Most viszont az tűnik valószínűbbnek - a forint elmúlt két évtizedben bemutatott mozgását figyelve - hogy a 400 forint körüli zóna keményebb diónak bizonyul, s talán visszakorrigálhat innen legalábbis átmeneti időre az árfolyam. Ebben az esetben a forint erősödésének első körben a már említett emelkedő rövidtávú trendcsatorna alja 390 forinton, illetve az ebben az emelkedésben megjárt korábbi mélypontok lehetnek akadályai.

A mostani középtávú emelkedő trend alja, 367 forintnál nagyon erős támasz lenne, s az utolsó legális mélypontnak tekinthető 352 forintnál erősebb árfolyamhoz valami alapvető fundamentális fordulatra lenne szükség a világban és Magyarországon egyaránt.

Hosszú távon viszont mivel az emelkedő trend logikájából az következik, hogy egyre magasabb csúcsokat emelkedő mélypontok követnek, majd még magasabb csúcsok, ezért az várható, hogy a 400 forintos szint sem jelent majd örökké akadályt a forintgyengülés előtt.

Összefoglalva:

  • a forint hosszú távú trendje továbbra is gyengülő ez euróval szemben, így hosszú távon ennél is gyengébb forintra kell majd számítani,
  • a 400 forint körüli zóna ellenállás, ezt még nem törte át szignifikánsan az árfolyam, így egyelőre a forint visszaerősödésének van esélye,
  • egyelőre nincs magasabb árfolyamot mutató validált alakzat a grafikonon,
  • mindez 411,6 forintos árfolyamig igaz, ha ezt eléri a kurzus, akkor a 430 forint (!) a következő kijelölt cél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!