Kedden enyhén gyengült a forint az euróval szemben, ezzel ma reggelre 347,2 forintra esett az euró/forint keresztárfolyam. "A tér nyitva áll a további korrekció előtt a 20 és 30 napos mozgóátlagokig, amelyek jelenleg kicsivel 351 forint felett futnak össze" - írják elemzésükben az Erste Befektetési Zrt. szakértői.

A keddi átmeneti korrekció után ma reggel ismét felfelé vette az irányt az euró/dollár kurzus, ezzel 1,176-nál mozgott. Az árfolyam egyre túlvettebb kezd lenni, az MACD (mozgóátlagok irányát figyelő) indikátor már rég volt ilyen magasan. Ráadásul 1,18-nál van egy ellenállásszint is, így egyre esélyesebb egy korrekció.

Olcsóbb lett a kőolaj

A WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 41,1 dollárig gyengült az ázsiai kereskedésben. A piac az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mai ülésére vár, ahol az intézmény várhatóan megerősíti eddigi politikáját, sőt akár további monetáris lazítás is szóba jöhet. Ez tovább emelheti a nyersanyagok árát, mivel a dollárbőség leértékelheti az amerikai devizát.

Irakból egyre aggasztóbb hírek érkeznek: az OPEC második legnagyobb termelője egyre komolyabb áramellátási gondokkal küzd, ami kihathat az olajtermelésre. Emellett a helyzet komoly politikai feszültséget is teremthet, ami fenyegeti az ország stabilitását. A ma az EIA (USA energiainformációs ügynöksége) készletadatai lesznek a figyelem középpontjában: a becslések szerint 450 ezer hordóval nőttek az USA nyersolaj-készletei az elmúlt héten. Az American Petroleum Institute jelentése tegnap 6,83 millió hordó készletcsökkenésről írt, de az intézet szerint a benzinkészletek masszívan nőttek, ami torzítja a képet. Az USA nyersolaj kínálata nőtt az elmúlt két hétben, ami az első növekedés március vége óta.

Az aranyat nincs, ami megállítsa

Az arany unciánkénti ára 1952 dollárig erősödött. A nemesfém drágulása mögött ismét azon félelmek állnak, hogy a dollár a monetáris és fiskális élénkítés miatt leértékelődhet, ezért a befektetők a biztonságosabbnak tekintett aranyat kezdték el vásárolni. Egyes vélemények már a dollár világpénz szerepét is megkérdőjelezik, ha az amerikai fizetőeszköz ilyen ütemben értékelődik le.

A reálkamatok továbbra is negatívak, a 10 éves dollár állampapír hozam tovább csökkent. A Goldman Sachs ráadásul növelte aranyra vonatkozó előrejelzését: a cég 2300 dolláros árra számít a következő 12 hónapban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!