Kemény időszak vár a forintra

Az euró ára 351 forintig emelkedhet, az aranyé pedig unciánként 2300 dolláros rekordra ugorhat - írja az Erste Befektetési Zrt. friss elemzésében.
Herman Bernadett, 2020. július 29. szerda, 12:01
Fotó: Napi.hu

Kedden enyhén gyengült a forint az euróval szemben, ezzel ma reggelre 347,2 forintra esett az euró/forint keresztárfolyam. "A tér nyitva áll a további korrekció előtt a 20 és 30 napos mozgóátlagokig, amelyek jelenleg kicsivel 351 forint felett futnak össze" - írják elemzésükben az Erste Befektetési Zrt. szakértői.

A keddi átmeneti korrekció után ma reggel ismét felfelé vette az irányt az euró/dollár kurzus, ezzel 1,176-nál mozgott. Az árfolyam egyre túlvettebb kezd lenni, az MACD (mozgóátlagok irányát figyelő) indikátor már rég volt ilyen magasan. Ráadásul 1,18-nál van egy ellenállásszint is, így egyre esélyesebb egy korrekció.

Olcsóbb lett a kőolaj

A WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 41,1 dollárig gyengült az ázsiai kereskedésben. A piac az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mai ülésére vár, ahol az intézmény várhatóan megerősíti eddigi politikáját, sőt akár további monetáris lazítás is szóba jöhet. Ez tovább emelheti a nyersanyagok árát, mivel a dollárbőség leértékelheti az amerikai devizát.

Irakból egyre aggasztóbb hírek érkeznek: az OPEC második legnagyobb termelője egyre komolyabb áramellátási gondokkal küzd, ami kihathat az olajtermelésre. Emellett a helyzet komoly politikai feszültséget is teremthet, ami fenyegeti az ország stabilitását. A ma az EIA (USA energiainformációs ügynöksége) készletadatai lesznek a figyelem középpontjában: a becslések szerint 450 ezer hordóval nőttek az USA nyersolaj-készletei az elmúlt héten. Az American Petroleum Institute jelentése tegnap 6,83 millió hordó készletcsökkenésről írt, de az intézet szerint a benzinkészletek masszívan nőttek, ami torzítja a képet. Az USA nyersolaj kínálata nőtt az elmúlt két hétben, ami az első növekedés március vége óta.

Az aranyat nincs, ami megállítsa

Az arany unciánkénti ára 1952 dollárig erősödött. A nemesfém drágulása mögött ismét azon félelmek állnak, hogy a dollár a monetáris és fiskális élénkítés miatt leértékelődhet, ezért a befektetők a biztonságosabbnak tekintett aranyat kezdték el vásárolni. Egyes vélemények már a dollár világpénz szerepét is megkérdőjelezik, ha az amerikai fizetőeszköz ilyen ütemben értékelődik le.

A reálkamatok továbbra is negatívak, a 10 éves dollár állampapír hozam tovább csökkent. A Goldman Sachs ráadásul növelte aranyra vonatkozó előrejelzését: a cég 2300 dolláros árra számít a következő 12 hónapban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.07.30 07:49

A forint az 1970-es évek eleje óta kemény időszakot ér meg...XDDD

Úgyhogy nem lesz ez egy nagy trauma, csak folytatódik minden szépen az eddigi mederben. Legfeljebb majd jön az 50 és 100 ezer forintos címlet.....XDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BattMan, 2020.07.29 17:28

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2020.07.29 17:19

a forint gyengülését az okozta az elmúlt években, hogy a kamatszint alacsonyabb volt a hasonló fejlettségű országokénál.

mostanra megváltozott a helyzet, mijvel a covid miatt máshol is lezuhantak a kamatok, így ma már nem számít alacsonynak a magyar kamat.

ez pedig a forint erősödését hozhatja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html